При дослідженні Смоленської катастрофи виявлено записи вибуху ще до падіння літака.

 

Про це повідомляє нинішнє число тижневика «Gazetа Polska» зі слів міністра оборони Польщі Антонія Мацєревіча на зустрічі з головами клубів тижневика.

 

 

В своєму комунікаті від 19 жовтня підкомісія з вияснення причин Смоленської катастрофи, створена при міністерстві оборони Польщі, поінформувала, що в результаті детального аналізу записів всіх реєстраторів фатального польоту Ту-154М 10 квітня 2010 року виявлено записи, які містять параметри, що вказують: останні секунди польоту супроводжувались бурхливими явищами на борту літака.

 

"Варто додати, що згадані параметри могли бути результатом впливу на літак дуже великої енергії", — йдеться далі в комунікаті. Підкомісія планує "дослідити і проаналізувати всі гіпотези щодо подій чи явищ, які могли згенерувати такі записи."

Окремо зазначають, що "записів цих параметрів не аналізувала жодна зі створених раніше комісій".

 

На згаданій зустрічі з активом тижневика Антоній Мацєревіч уточнив, що йдеться про різкий непояснюваний скачок температури, який зафіксував датчик на зовнішній обшивці літака ще перед зіткненням, в момент останнього звукового сигналу системи попередження про зіткнення TAWS (terrain awareness and warning system).

 

«Величезний стрибок температури важко раціонально пояснити будь-якою іншою причиною, окрім вибуху, особливо коли взяти до уваги, що після нього почалася серія аварій, зареєстрованих на бортових пристроях. Отже, різке непояснюване зростання температури було не наслідком, а причиною припинення роботи всіх основних бортових пристроїв в Ту-154М.»

 

«Gazetа Polskа» повідомляє, що це відкриття сталося, коли в  матеріалах Державної комісії розслідування авіакатастроф виявили вирізаний попередньою смоленською комісією (т. зв. комісією Міллера) фрагмент запису польської чорної скриньки – польської фірми АТМ.

 

За інформацією тижневика, тривалість цього фрагмента сягає аж 4,5 секунди: «Ми знаємо, що параметрами польоту, записаними в польській чорній скриньці, з самого початку дуже цікавилися росіяни, це вони запропонували комісії Міллера вирізати з неї вказаний фрагмент. Про це йдеться у донедавна невідомому документі "Звіт про поїздку" від 25 жовтня 2010 р., підписаному Станіславом Журковським, членом комісії Міллера, де цей експерт зазначає, що росіяни просили "звернути увагу, що на QAR [Quick Access Recorder, прилад для реєстрації параметрів польоту – прецизійніший від чорної скриньки (FDR), але не захищений від аварії літака] нема останніх 2,5 секунди польоту, а у попередніх двох секундах запису наявні помилки". Власне цей вирізаний на вимогу Москви 4,5-секундний фрагмент – з записом різкого зростання температури – знайдено в матеріалах Держкомісії».

 

З одного боку, інформація про вирізаний на вимогу Москви фрагмент видається фантастичною (фантазії Мацєревіча про змови є в Польщі загальновідомими – і дуже мало з них підтверджуються фактами). З іншого боку, неймовірною виглядає можливість дезінформації в офіційному повідомленні комісії.

 

У всякому разі, депутати PO ("Громадянської платформи"), що очолювали владу при попередньому розслідуванні причин катастрофи (з висновком "помилка пілотів"), вимагають парламентського звіту (точніше, звіту в сеймовій комісії національної оборони) за 20 місяців роботи нинішньої підкомісії. Раніше політики PO подавали скаргу в прокуратуру щодо "інтелектуальної фальсифікації" підкомісії Мацєревіча, себто в маніпуляції висновками досліджень Військової технічної академії (йшлося про можливість перевертання літака після втрати – від удару з березою – крила: в документальному фільмі підкомісії з посиланням на згадане дослідження йшлося, що це неможливо, а висновки експертів Академії стверджували протилежне). Прокуратура відмовилась відкрити справу, оскільки документальний фільм не є офіційним документом.  

 

Прем'єра цього фільму відбулася 10 квітня ц. р., у сьому річницю Смоленської катастрофи. В ньому підкомісія висунула гіпотезу, за якою причиною трагедії була серія вибухів термобаричних зарядів у кабіні, центроплані та крилах Ту-154M.

Хімічних слідів такого вибуху досі не виявлено.

 

25.10.2017