Ващиковський відмовився підтримати позицію Угорщини у справі освітнього закону.

 

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що офіційна Варшава не підтримує заклику Угорщини переглянути Угоду про асоціацію з Україною та блокувати євроінтеґраційні інтенції Києва у зв'язку з ухваленням нової редакції закону про освіту.

 

Про це Ващиковський сказав у інтерв'ю угорському виданню Heti Valasz, повідомляє RP.pl.

 

"Я того не підтримуватиму, бо то є двостороння справа між Угорщиною й Україною. Не політизував би цієї проблеми, беручи до уваги труднощі України, котрі виникають через російську аґресію. Я переконаний, що ситуацію можна розв'язати у мирний, менш емоційний спосіб", – заявив міністр закордонних справ Польщі.

 

Вітольд Ващиковський зазначив, що закон має на меті вреґулювати насамперед ситуацію з російськими школами. З його слів, польська меншина має в Україні лише декілька шкіл, котрі є двомовними. Відтак офіційна Варшава не бачить проблеми в освітньому законі й не хоче приєднуватися до емоційних декларацій угорського уряду.

 

"Втім, я розумію угорців: мешкають в більшому анклаві, мають також більше шкіл, де угорська мова є основною; хоча, щиро кажучи, це мені не зовсім зрозуміло, бо особи, котрі там мешкають, мусять розуміти дві мови", – сказав Ващиковський. 

 

20.10.2017