Голова і віце-голова Конституційного трибуналу були аґентами спецслужб РП.

 

Про це стверджує Gazeta Wyborcza, кореспонденти котрої провели відповідне розслідування.

 

Маріуш Мушинський і Юлія Пшилембська

 

Журналіст Войцех Чухновський (Wojciech Czuchnowski) описав на шпальтах Gazety Wyborczej, як чинний заступник голови Конституційного трибуналу Маріуш Мушинський рухався кар’єрною драбиною в Міністерстві внутрішніх справ та Службі безпеки.

 

За даними газети, випускник правничого факультету Торуньського університету Мушинський 1993 року був прийнятий на роботу в Управління охорони держави (УОД) й отримав псевдо Badeński. Він пройшов відповідний вишкіл у розвідшколі, який завершив 1994 року. Далі рік працював у центральному офісі УОД у Варшаві.

 

1995 року Мушинського відрядили з місією до Берліна, де він офіційно працював як керівник правничого відділу консульства, "вів" радника посольства Анджея Пшилембського, завербованого на сексока в 1979 році з псевдом Вольфґанґ ("Виборча" посилається на документи IPN) і "пробудженого" в на початку 1990-х. Проте в 2002 році за наполяганням влади ФРН (евентуально за спробу вербунку високопоставленого чиновника) йому довелося забратися з Німеччини протягом 24-х годин.

 

Видання припускає, що, саме перебуваючи в Берліні, Мушинський завербував дружину Анджея Пшилембського Юлію Пшилембську (Julia Przyłębska) – майбутню голову Конституційного трибуналу Польщі. «Зібрані дані з великою ймовірністю вказують на те, що Мушинський, нині віце-голова КТ, з середини 90-х років як офіцер спецслужб ”веде” чинну голову КТ Юлію Пшилембську. Вони познайомилися у консульстві в Берліні й упродовж багатьох років підтримували стосунки, характер яких міг бути пов'язаний з роботою Мушинського на спецслужби», – подає Gazeta Wyborcza.

 

Автор статті припускає, що Мушинський як резидент польських спецслужб в Берліні подав заявку до вищої інстанції на перекваліфікацію Пшилембської на «персональне джерело інформації», а потім надав їй псевдо та став її офіцером-наставником.

 

Виходячи з цього Gazeta Wyborcza висуває гіпотезу, що «Конституційним трибуналом керують люди спецслужб, а процес зміни влади в ньому міг відбуватися під контролем цих служб».

 

20.10.2017