Суд постановив націоналізувати "Укртелеком" на користь держави.

 

Господарський суд Києва постановив повернути ПАТ "Укртелеком" у власність держави через неналежне виконання умов приватизаційної угоди покупцем – ТОВ "ЕСУ", контрольованого Рінатом Ахметовим.

 

Про це йдеться у повідомленні суду.

 

"Сьогодні, 19.10.2017, Господарським судом міста Києва ухвалено рішення у справі №910/7708/17, яким повністю задоволено позовні вимоги Фонду державного майна України, розірвано договір купівлі-продажу акцій №КПП-582 від 11.03.2011 ПАТ «Укртелеком», зобов’язано ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» списати з рахунку ТОВ «ЕСУ» пакет акцій ПАТ «Укртелеком» та стягнуто з ТОВ «ЕСУ» пеню у розмірі 2 171 169 000,00 грн, нараховану за неналежне виконання договору купівлі-продажу пакета акцій", – ідеться у повідомленні на офіційній сторінці суду.

 

Виконувач обов'язків голови Фонду державного майна України Віталій Трубаров заявив, що компанія "ЕСУ", котра в 2011 році купила компанію "Укртелеком", не виконала свої зобов'язання щодо інвестицій на розвиток підприємства.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН.

 

"За результатами перевірки в лютому 2017 встановлено невиконання інвестиційного плану, який передбачав внесення протягом 5 років інвестицій у сумі не менше 450 мільйонів доларів", – сказав Трубаров. 

 

Очільник ФДМУ наголосив, що закон про приватизацію не передбачає жодної компенсації інвестору за придбаний пакет акцій на випадок повернення приватизованого об'єкта у державну власність. Ця норма була вилучена ще в 2012 році, зазначив він.

 

Водночас прес-служба компанії "Укртелеком" поширила прес-реліз, у котрому поінформувала, що ТОВ "ЕСУ" не згодне з рішенням суду першої інстанції і "продовжить захист права власності на акції" в апеляційному суді. "Враховуючи характер претензій Фонду державного майна та їх зв'язок з діями попередніх власників «Укртелекому», ТОВ «ЕСУ» вважає за необхідне досягнути розумного компромісу щодо виконання приватизаційних зобов’язань", – додали у компанії.

 

"Укртелеком" запевнив, що рішення суду першої інстанції не вплине на роботу фірми. А також надалі триватиме модернізація оператора при партнерстві з China Development Bank.

 

Компанія ESU ("ЕСУ") викупила 92,79% акцій "Укртелекому" у 2011 році, сплативши 10,57 мільярда гривень. У 2013 році холдинг українського бізнесмена Ріната Ахметова "Систем Кепітал Менеджмент" завершив угоду з придбання 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належить 100% ESU.

 

У 2015 році комісія Верховної Ради з приватизації доручила тодішньому главі Фонду держмайна Ігорю Білоусу провести службове розслідування щодо дотримання вимог чинного законодавства посадовими особами ФДМУ під час приватизації "Укртелекому".

 

19.10.2017