У Пістині відкрили криївку-шпитальку.

 

Учора, 15 жовтня, до 75-ої річниці створення Української повстанської армії у Пістині Косівського району Івано-Франківщини відкрили унікальну медичну криївку, передає Курс.

 

Лісничий Кутського лісгоспу Петро Пліхтяк розповів, що кілька років тому натрапив на криївку, де зберігалися документи повстанців. Тоді ж дізнався від старожилів, що в цій місцині була і медична криївка.

 

Місцеві мешканці вирішили за словами старожилів та за допомогою документів і старих фотографій відтворити шпитальку й облаштувати її так, щоби кожен відвідувач міг уявити, в яких умовах лікувалися повстанці.


Криївка-шпиталька у Пістині на Косівщині. Фото: Курс.
 

Медичну криївку завдяки місцевим ентузіастам вдалося викопати за день. Ще кілька днів її облаштовували. Вхід у бункер замаскували мохом.

 

При вході у криївку – фото медиків, які допомагали повстанцям. Далі представлена експозиція тогочасних лікарських інструментів та ліків.

 

«Криївка виконувала роль шпитальки, тобто тут лікували хворих і поранених повстанців. Більшість ліків – справжні, які в той час використовували. Повстанці були дуже обмежені у медматеріалах, але їм помагали. Помагали і чужинці, зокрема і служба медичного гарнізону МГБ. Дві медсестри – одна з Москви, друга з Харкова, етнічні росіянки – помагали і рятували повстанців. Одній дали 20 років тюрми, другій – 25», – розповів краєзнавець Василь Гуменюк.

 

Він припускає, що хтось із повстанців зізнався на допиті, що медсестри їм допомагають, тому їх і засудили. Їхня подальша доля невідома.

 

У музеї-шпитальці також представлена зброя, яку використовували воїни УПА. Це колекція, яку зібрав директор Тлумацької школи-інтернату Руслан Хімейчук.

 

Є зразки озброєння, яке використовували у Першій і Другій світових війнах. У колекції – польська, німецька, радянська і навіть французька зброя.

 

Екскурсії в криївках безкоштовні.

16.10.2017