Набув чинності закон про мовні квоти на телебаченні.

 

У п'ятницю, 13 жовтня, набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації", який запроваджує мовні квоти на телебаченні.

 

Про це повідомляє видання "Детектор медіа".

 

Із сьогоднішнього дня протягом першого року (до 13 жовтня 2018 року) діятиме перехідний період: програми власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт зараховуватимуть до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач. Озвучувати або дублювати українською мовою в межах квот мають фільми і програми, які не є національним аудіовізуальним продуктом.

 

Повноцінно норми закону запрацюють із 13 жовтня 2018 року. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% – для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

 

За невиконання мовних квот для мовників передбачений штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору. Верховна Рада ухвалила цей закон 23 травня, а Президент підписав його 6 червня.

 

Згідно з оцінкою експертів, закон у нинішньому його вигляді дає мовникам змогу мовити далеко не 75% ефіру українською мовою. По-перше, квота має виконуватися із 07:00 до 22:00 (тобто в нічний час можна мовити будь-якою мовою). Якщо перерахувати квоту на весь ефірний час, то вийде 47%. Якщо ж урахувати всі винятки, то може вийти фактично і до чверті ефіру українською мовою.

 

Напередодні набуття чинності закону голова Нацради доручив апарату почати моніторинг із тих телеканалів, які раніше мали найменше українськомовного контенту.

 

За даними Нацради, станом на лютий 2017 року телеканал "Інтер", а також телеканал "Україна" мали найменші обсяги української мови в ефірі – всього 26%. Натомість найбільші обсяги ефіру українською мовою було зафіксовано на "Еспресо" (100%), "5-му каналі" (99%), телеканалі "UA: Перший" (97%) і "Культурі" (97%). Телеканали медіагруп "1+1 медіа" і StarLightMedia мали в середньому 75% української мови.

 

13.10.2017