Організатором акції за "самовизначення Закарпаття" є "Йоббік".

 

Ініціатором акції за "національне самовизначення угорців Закарпаття", котра відбудеться ввечері 13 жовтня під посольством України в Будапешті, є угорська релігійна протестантська організація "Церква повернення додому", а організатором буде націоналістична партія "Йоббік" – натомість офіційні угорські служби не мають стосунку до демонстрації.

 

Про це заявив директор департаменту інформаційної діяльності Закарпатської ОДА Ярослав Галас у коментарі аґенції "Укрінформ".

 

"Організатором акції є ультраправа партія «Йоббік». Саме вона збирає людей під під посольство України в Будапешті. Проте цю акцію не треба розцінювати як офіційну позицію Угорщини. Партія «Йоббік» є опозиційною, це її спроба заявити про себе напередодні  виборів", – наголосив Галас.

 

Він нагадав, що партія і раніше намагалася набрати політичні дивіденди на Закарпатті. "Тут навіть працювала громадська приймальня депутата і члена партії Бейли Ковача, проте була закрита за рішенням суду", – уточнив Галас.

 

Чиновник також повідомив, що у п'ятницю в Ужгороді проходитиме "дзеркальна" акція під генеральним консульством Угорщини в Ужгороді. 

 

Що стосується акції в Будапешті, то в ній анонсована участь двох угорських діячів, яких нещодавно не пропустили з Угорщини в Україну, – депутата Європарламенту Крістіни Морваї, представниці крайньої правої угорської партії "Йоббік", і юриста Томаша Ауді-Нодя, який теж належить до цієї ж партії.

 

У Державній прикордонній службі наприкінці вересня повідомляли, зокрема, що стосовно Крістіни Морваї було виконане доручення Служби безпеки України про заборону їй в’їзду в Україну до липня 2019 року у зв’язку з тим, що 2014 року вона відвідала окуповану частину Донбасу і висловлювала там підтримку керівництву бойовиків.

 

11 жовтня МЗС України отримало повідомлення від угорських колег про акцію "Самовизначення для Закарпаття". Українська сторона в зв'язку з цим направила в Будапешт ноту протесту.

 

13.10.2017