Голова Каталонії Карлес Пучдемон підписав декларацію про незалежність.

 

Проте вирішив відкласти її проголошення – про це повідомили іспанські видання.

 

 

Під декларацією про незалежність поставили свої підписи, окрім Пучдемона, також його заступник Оріол Жункерас, а також спікер парламенту Карме Форкадель. «Каталонія відновлює сьогодні свій повний суверенітет», – йдеться в документі під назвою «Заява представників Каталонії». Голосування за декларацію в парламенті Каталонії не було.

 

У документі йдеться, що Каталонія «відкрита до переговорів з Іспанією, без попередніх умов, для створення системи взаємодії заради користі обох сторін». Каталонія зобов'язується «поважати міжнародні зобов'язання, які поширюються на її територію, і залишиться в міжнародних договорах, в яких бере участь Іспанія». Зі свого боку, Каталонія «закликає всі держави і міжнародні організації визнати Каталонську республіку незалежною і суверенною державою».

 

Пучдемон зазначив, що цей документ «допоможе вести діалог» з центральною владою в Мадриді. Однак тут же оголосив, що офіційне проголошення суверенітету Каталонії відкладається на кілька тижнів. Своє рішення про незалежність він обґрунтував результатами референдуму, який відбувся 1 жовтня – повідомила газета El Mundo.

 

Нагадаємо, що у вівторок ввечері Пучдемон проголосив тривалу промову в парламенті Каталонії. За його словами, за результатами референдуму автономія отримала мандат від народу, щоб стати незалежною державою. «Мільйони мешканців Каталонії вважають єдиним варіантом то, щоб Каталонія стала незалежною державою», – заявив Пучдемон. Але при цьому він закликав депутатів призупинити проголошення незалежності, щоб почати діалог з владою Іспанії для пошуку узгодженого рішення. «Ми не злочинці, ми не божевільні, ми не путчисти, ми нормальні люди, які просять дати їм можливість проголосувати. Ми зовсм не проти Іспанії та іспанців», – пояснив глава каталонського уряду.

 

Державні органи Іспанії розкритикували виступ Пучдемона в регіональному парламенті. Так, міністр юстиції Іспанії Рафаель Катала відразу заявив, що його відомство за жодних обставин не визнає Каталонію незалежною. «Ми не можемо визнати референдум, який проводився незаконно, і ми не можемо визнати дійсною декларацію про незалежність, вона буде негайно припинена», – наголосив Катала.

 

Премєр-міністр Іспанії Маріано Рахой призначив на середу, 11 жовтня, екстрене засідання кабінету міністрів. На ньому обговорюватимуть питання, як Мадрид повинен реагувати на промову Пучдемона. «Це щось абсолютно неакцептабельне: приховано проголосити незалежність, а відрито заявити про відтермінування проголошення», – заявив віце-прем'єр-міністр Іспанії Сорая Саенс де Сантамарія (Soraya Sáenz de Santamaría).

11.10.2017