Клімкін прагне обговорити з міністром Угорщини заяви щодо перегляду Асоціації.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив подив заявами свого угорського колеги про потребу переглянути Угоду про асоціацію Україна-ЄС у зв'язку з прийняттям Верховною Ради освітнього закону, котрий реґламентує, зокрема, політику використання мов національних меншин у навчальному процесі.

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці у twitter.

 

"Дуже здивований заявами голови МЗС Угорщини щодо перегляду Угоди про асоціацію. Планую обговорити всі питання 12 жовтня в Будапешті", – поінформував голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Для нас перегляд Угоди про асоціацію можливий лише у контексті забезпечення чіткої європейської перспективи України", – наголосив Клімкін.

 

"Підтверджую готовність до діалогу на всіх рівнях. Говоритимемо про все, у т.ч. [про] видачу громадянам угорських паспортів і не тільки", – анонсував міністр.

 

Павло Клімкін також запросив європейських дипломатів відвідати Закарпаття. "Планую візит іноземних послів до цього регіону, безпосереднє спілкування з його мешканцями", – поділився дипломат.

 

Як писав Z, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто відвідав Ужгород, де зустрівся з керівниками організацій закарпатських угорців та очільниками Церков, після чого заявив, що новий закон України "Про освіту" суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Через це, сказав міністр, він планує ініціювати наступного понеділка на нараді міністрів закордонних справ країн – членів Європейського Союзу в Люксембурзі перегляд цієї угоди з Україною.

 

Міністр також ствердив, що цей закон створює ще гіршу ситуацію для навчання угорців і представників інших нацменшин в Україні, аніж законодавство часів СРСР.

 

Після обговорення політик заявив, що сторони дійшли однозначного висновку: чинний закон про освіту унеможливлює діяльність угорських шкіл і забирає право навчатися рідною мовою учням середніх та старших класів. У той спосіб Україна порушує всі раніше взяті на себе міжнародні зобов’язання, сказав міністр. "Такого ми не можемо дозволити. Уряд Угорщини найрішучішим способом протистоятиме таким крокам", – застеріг угорський політик.

 

Єдиним засобом впливу на Україну Сіярто вважає збільшення міжнародного тиску.

 

Угорські медії також написали, що Петер Сіярто відмовився від зустрічі у Закарпатській області з міністром закордонних справ Павлом Клімкіном. Враховуючи те, що Клімкін раніше висловив свою ідею про здійснення спільного візиту, Сіярто заявив, що його український колега спізнився з цією пропозицією і що із закарпатськими угорцями слід було говорити ще до ухвалення закону.

 

10.10.2017