Венеційська комісія розкритикувала ініціативу Порошенка з антикорупційними палатами.

 

Комісія «За демократію через право» закликала Україну сформувати в системі судочинства самостійні антикорупційні суди, розкритикувавши ідею антикорупційних палат.

 

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ради Європи щодо висновку «Венеційської комісії» на законопроект №6011 «Про антикорупційні суди» (автори – Соболєв, Сироїд, Крулько, Найєм, Лещенко, Заліщук) і законопроект №6529 зі змінами до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо запровадження спеціалізації суддів з розгляду корупційних і пов'язаних з корупцією правопорушень (автор – Алєксєєв).

 

«Венеційська комісія вважає, що багато положень українського законопроекту про антикорупційний суд є гарною основою для створення високоспеціалізованого антикорупційного суду, але висловлює кілька рекомендацій, щоби зменшити ризики трактування його неконституційним. Для того, щоб розвіяти будь-які сумніви щодо конституційності законодавчої процедури, Венеційська комісія пропонує Президенту України негайно подати власний законопроект про антикорупційні суди, який має спиратися на рекомендації комісії», – йдеться у повідомленні.

 

Комісія «За демократію через право» закликала відкликати законопроект №6011 «Про антикорупційні суди» із Верховної Ради, натомість проект №6529, на котрий спиралися пропрезидентські фракції, назвала таким, що «суперечить міжнародним зобов’язанням України щодо створення спеціалізованого антикорупційного суду».

 

«Комісія не бачить, як впровадження спеціалізованих суддів у всіх судах України може втілитися на практиці. Венеційська комісія наголошує на власних сумнівах щодо того, чи передача всіх видів правопорушень, пов’язаних із корупцією, таким суддям буде ефективним інструментом для викорінення корупції зокрема на найвищому рівні», – зазначили у Радіє Європи.

 

Венеційська комісія звертає увагу на відсутність гарантій щодо процедури відбору антикорупційних суддів, а також констатує відсутність механізмів для забезпечення їхньої незалежності та безпеки. «Ці недоліки суперечать встановленим вимогам щодо спеціалізованих антикорупційних суддів», – висновують експерти.

 

Комісія вважає, що корупція є однією з найважливіших проблем в Україні. В той час як частина самої судової влади багато років вважається слабкою, політизованою та корумпованою й надзвичайно інерційною. «Єдиний шлях для боротьби з корупцією на високому рівні в Україні – це швидке створення високого спеціалізованого антикорупційного суду, як це передбачено законом «Про судоустрій і статус суддів», судді якого будуть обрані за прозорою процедурою за участі міжнародного співтовариства», – зазначили в ВК. У комісії наголосили, що ВСАС має «чіткі характеристики спеціалізованого суду, а не спеціального чи надзвичайного».

 

08.10.2017