Біля села Ягільниця виявлено місце масового поховання розстріляних гестапівцями людей.

 

Працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді, спільно із пошуковцями історико-пошукового товариства «Патріот» провели на території Ягільницької сільради Чортківського району Тернопільської області масштабні розвідувальні роботи з виявлення масового поховання розстріляних гестапівцями 27 листопада 1942 року українців – членів ОУН та їхніх симпатиків, пише Український погляд.

 

Про приблизне місце поховання жертв гестапівського терору пошуковців повідомили небайдужі до історії національно-визвольної боротьби мешканці Чорткова.

 

Як зазначив у коментарях заступник директора КП ЛОР «Доля» з пошукової роботи Володимир Харчук, точного місця могили не знав ніхто. Все ж пошуковцям вдалося його віднайти у полі неподалік села Ягільниця. Розкопки почали 3 жовтня. Вже наступного дня пошуковці ексгумували останки 33 людей.

 

«За деякою інформацією, їх тут має бути 52», – зазначив Володимир Харчук.

 

З артефактів у розкопі пошуковці віднайшли натільні медальйони із зображенням Матері Божої та написами церковнослов’янською мовою, залишки паперових сторінок молитовників, на яких також проглядаються слова кириличним шрифтом, а також ґудзики, гільзи від патронів, гребінці, підошви взуття тощо.

 

На сьогодні працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» продовжують роботи з ексгумації людських останків в околицях села Ягільниця на Тернопільщині.

05.10.2017