Правоохоронні відомства закликають ветувати "поправку Лозового".

 

Національне антикорупційне бюро України заявило, що законопроект №6232 (який іще називають "судовою реформою"), схвалений Верховною Радою у вівторок, може паралізувати роботу органів досудового розслідування.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті НАБУ.

 

Найбільше занепокоєння детективів викликає поправка до ст. 219 КПК України, котра передбачає обмеження термінів досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців із моменту внесення відомостей до ЄРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку.

 

"Наголошуємо, розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни є неможливим. Для прикладу, при розслідуванні схем, пов’язаних із виведенням коштів за кордон, детективи НАБУ виявляють ланцюжок, який складається в середньому з 7-10 ланок, через які вкрадені в українців гроші перераховують кінцевим бенефіціарам. Для здобуття доказів у справі детективи мають проаналізувати банківські операції підприємства кожної ланки. За таких обставин тільки на розкриття банківської таємниці згідно зі ст. 164 КПК детективу знадобиться щонайменше 7-10 місяців, не говорячи про подальше проведення експертних досліджень", – прокоментували в бюро.

 

Інший ризик нових норм КПК – закриття в судовому порядку проваджень, у котрих терміни досудового розслідування перевищують 6 місяців, за ініціативи самих фігурантів поточних розслідувань.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав скасувати запроваджене Верховною Радою скорочення строків досудового розслідування до 6 місяців. "Ми наполягаємо: виправити це", – сказав Аваков, згідно з повідомленням УНІАН. Міністр сподівається, що Порошенко врахує зауваження.

 

Начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив, що внаслідок прийняття "судового пакета" зі змінами до Кримінального процесуального кодексу всі провадження щодо злочинів, скоєних під час Революції Гідності, доведеться закрити.

 

"Якщо є зареєстрована справа за фактом скоєння злочину, але в ній немає підозрюваного і її не зможуть розслідувати впродовж року – провадження треба закривати. Поправки Лозового визначають, що слідчий матиме шість місяців на розслідування загального строку і ще на шість місяців терміни може подовжити суд. Все. Інших варіантів для продовження термінів не передбачено", – зазначив Горбатюк у коментарі виданню "Український тиждень".

 

Представник прокуратури додав, що нині у департаменті спецрозслідувань є провадження, яким скоро виповниться чотири роки.

 

"30 листопада 2013-го було зареєстроване перше кримінальне провадження. І у нас є фактові провадження, яким скоро виповниться 4 роки. Чому так? Скажімо, у нас провадження за фактом злочину, і в ньому є невстановлені особи. Коли з’являється підозрюваний, із "фактової" справи ми виділяємо окреме провадження, оголошуємо людину в підозру і зупиняємо розслідування, аби строки не спливали. А щодо інших невстановлених осіб продовжуємо розслідування у "фактовій" справі. Однак тепер "фактові" кримінальні провадження підпадають під дію закону, який вчора прийняла Верховна Рада. Відтак – мають бути закриті. У мене просто немає слів", – обурився Горбатюк.

 

Він також наголосив, що у нардепа Лозового, який вносив вищезгадані поправки до КПК, був конфлікт інтересів.

 

"Згідно із законом про запобігання корупції, народний депутат Лозовий, який вносив зміни до КПК, мав конфлікт інтересів. І він мав повідомити керівництво парламенту, що він вносить зміни до закону, за яким його притягають до кримінальної відповідальності. І керівництво Ради, і його колеги з комітету мали вказати на цей конфлікт. Однак цього не зробили – і зміни пройшли", – додав очільник ДСР.

 

05.10.2017