Верховна Рада прийняла "судовий пакет" під інтереси "реґіоналів".

 

Верховна Рада на засіданні у вівторок ухвалила у цілому поданий Президентом законопроект "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адмінсудочинства України та інших законодавчих актів", який входить до пакету судової реформи.

 

Як повідомляє "Укрінформ", за ухвалення законопроекту проголосувало 234 парламентарії.

 

Розгляд законопроекту №6232 тривав 7 пленарних днів; до нього подали 4383 поправки. Народні депутати почали його розглядати іще 7 вересня.

 

Згідно з офіційними даними із порталу Верховної Ради, закон підтримали: Блок Петра Порошенка – 111 депутатів (із 138), "Народний фронт" – 70 (із 81), "Опозиційний блок" – 20 (із 43), "Відродження" – 17 (із 26), "Воля народу" – 10 (із 19), Радикальна партія – 1 (із 20), позафракційні – 5. Жодного голосу не дали "Самопоміч" і "Батьківщина".

 

Таким чином, законопроект у Верховній Раді би провалився, якби колишні "реґіонали" не дали два десятки (з урахуванням "Відродження" й "Волі народу" – за тридцять) голосів.

 

Народний депутат Мустафа Найєм вважає, що задля отримання підтримки з боку "реґіоналів" влада пішла на значні поступки колишнім соратникам Віктора Януковича. З його слів, поправка, внесена депутатом від Радикальної партії Андрієм Лозовим, фактично може звільнити від кари представників режиму Януковича і вивести з-під процедури спецконфіскації всі їхні капітали.

 

"Поправка "радикала" зменшує терміни розслідування кримінальних справ – до трьох місяців для злочину середньої тяжкості і до шести місяців для тяжких та особливо тяжких злочинів. Позаяк ця правка поліпшує становище особи, яка вчинила злочин, вона матиме зворотну силу. При цім відлік строку буде йти не з моменту, коли злочинцеві вручають підозру, а з моменту реєстрації провадження", – прокоментував Найєм.

 

Він підкреслив, що таким чином зможуть закривати вже відкриті кримінальні провадження. "Крім цього, така правка стане фактором тиску на органи слідства. Слідчі попросту не починатимуть провадження з особливо тяжких злочинів, адже не зможуть ґарантувати їхнє розкриття у такі короткі терміни", – зазначив депутат на своїй сторінці у Facebook. 

 

Згідно з короткою анотацією аґенції "Укрінформ", "судовий пакет" передбачає створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

 

Документ реґламентує роботу новоствореного Верховного суду, передбачає діяльність Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

 

03.10.2017