Влада Каталонії оголосила результати референдуму 1-O.

 

Вчора в Каталонії відбувся заборонений Мадридом референдум про незалежність (неофіційно названий за датою проведення "1-O" — від "1 de octubre", тобто 1 жовтня), нині оголошено його результати. За незалежність Каталонії проголосували 2 020 144 виборці, які прийшли на виборчі дільниці в день референдуму, або 90.09% всіх дійсних голосів (20 129 бюлетенів зі 2 264 425 було визнано зіпсованими і їх не брали до уваги при підрахунку; ще 45 586 бюлетенів виявились порожніми).

 

 

Результати оголосив представник каталонського уряду Жорді Туруль. Президент Женералітату Карлес Пучдемон заявив, що «в цей день надії і страждань» населення Каталонії заслужило право на незалежну державу – республіку. За його словами, уряд регіону в найближчі дні направить результати референдуму в парламент Каталонії — і той далі буде діяти за законом.

 

В голосуванні взяло участь 42.5% з 5 331 049 мешканців з правом участі в референдумі. Таким чином, за незалежність проголосувало 37.9% уповноважених на це каталонців. Уряд реґіону оцінює, що неврахованими залишилися близько 770 тисяч бюлетенів, які реквізувала поліція. Ця кількість евентуально реквізованого становить якраз ті 13%, що бракує до 51%, хоча не зрозуміло, хто проявив таку прецизійність — чи поліція в оцінці мінімально необхідної кількості вилучених бюлетенів, чи уряд реґіону в оцінці цієї кількості.

 

 

Низька фреквенція була прогнозованою, оскільки противники каталонської сецесії вважали референдум незаконним і в масі своїй голосування проіґнорували — хоча частина з них виступає за право самим каталонцям на референдумі висловитися за збереження Каталонії у складі Іспанії. З іншого боку, реґіональний закон про референдум, який Мадрид оголосив антиконституційним, не визначає порогу участі для того, щоб референдум вважали таким, що відбувся.

 

Частина муніципалітетів Каталонії визнала пріоритет рішення Мадриду і заборонила його проведення на своїй території (позначені червоним на мапі), частина просто відсторонилася від його проведення (світло зелені), але 1 жовтня було відкрито 2300 виборчих дільниць, з яких немісцева поліція закрила 319.

 

 

Зафільмована брутальність, з якою це було зроблено, викликала у офіційного міжнародного співтовариства занепокоєння, хоча в цілому заборону референдуму було сприйнято з розумінням.
 

До референдуму Карлес Пудчемон обіцяв, що через 48 годин після оголошення результатів, тобто у середу — якщо виборці проголосують за сецесію Каталонії — він оголосить про незалежність нової країни. Однак дільниці були закриті, голосування відбувалося розрізнено, з підготовкою до формальної декларації незалежності можуть виникнути складності. Пудчемон вже закликав Європу втрутитися і допомогти каталонцям домогтися, щоб дотримувалися фундаментальні права нації.


Зі сторони ЄС каталонцям пояснили: навіть якщо вони досягнуть незалежності, то членом ЄС вони можуть стати на загальних підставах, при яких Іспанія матиме право вето, тому Барселоні з Мадридом краще домовлятися полюбовно.  

02.10.2017