Затримали диверсантів, які планували підірвати угорський монумент на Верецькому перевалі.

 

Поліція затримала групу диверсантів, причетних до скоєння низки підривних акцій в Україні – плюндрування єврейських святинь, нападів на дипломатичні установи США та Польщі, провокацій, пов'язаних із вшануванням учасників війни на Донбасі тощо. Групу схопили на Закарпатті при спробі підірвати угорський монумент на Верецькому перевалі.

 

Про це керівництво Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції України оголосило під час зустрічі з послами іноземних держав у Києві, інформує прес-служба МВС.

 

 

"Минулої доби працівники Нацполіції зашкодили підриву дуже цінного пам’ятника для угорського народу на Закарпатті.  Саме під час підготовки до вчинення теракту злочинців затримали. Зараз тривають активні слідчі дії, обшуки, допити", – повідомив голова Нацполіції Сергій Князєв.

 

"Доведено ряд незаперечних фактів участі цієї групи у восьми злочинах, скоєних у 2016-2017 роках, а на дев’ятому їх затримали. Злочинні дії були спрямовані на розпалювання ксенофобії, релігійної нетерпимості і міжнародних конфліктів. Вчора при затриманні у них вилучили і гранати, і газові балони", – зазначив Арсен Аваков.

 

 

Міністр заявив, що причетність цих осіб до низки злочинів встановлено завдяки фіксації на місці злочинів зразків і аналізів ДНК та зізнань затриманих. "Сплюндрована синагога в Чернівцях 19 листопада 2016 року, свиняча голова на могилі рабе Нахмана в Умані 21 грудня 2016 року, граната в посольстві США у Києві 8 червня 2017 року, спроба підпалу синагоги у Львові 30 червня 2017 року, вибуховий пристрій у посольстві Польщі в Луцьку 10 липня 2017 року, граната на Грушевського та підірваний пам'ятник учасникам бойових дій у Києві 24 серпня 2017 року, вибух в Умані 21 вересня 2017 року, теракт на Закарпатті на місці пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі – дев’ять випадків злочинів, які мали на меті ще більше дестабілізувати ситуацію в країні", – перелічив очільник МВС.

 

Зі слів міністра, затримані належать до озброєного злочинного угрупування "Торпеди" і підпорядковуються колишнім "реґіоналам". "Затримані виконавці та їхні керівники входять до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів у Черкаській області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба", – сказав Аваков.

 

02.10.2017