Президент: Ми не звертаємо увагу на мовну істерику Росії.

 

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна не звертатиме уваги на істеричні заяви Госдуми Росії з приводу нового українського закону про освіту, однак офіційний Київ береться провести дискусію та роз’яснення з європейськими партнерами і сусідами.

 

Про це голова держави сказав на зустрічі з працівниками освіти у Києві, повідомляє "Укрінформ".

 

"Звичайно, ми не маємо і не будемо звертати уваги на істеричні заяви Державної думи Росії, яку давно прозвали тюрмою народів. І з якої ми вирвалися і – я наголошую – ніколи не повернемося. Там – пригадайте Шевченка – "на всіх язиках все мовчить, бо благоденствує", – зазначив Президент.

 

Водночас Порошенко наголосив, що Україні слід докласти чимало зусиль, щоб роз’яснити позицію європейським партнерам, насамперед сусідам. "Довести їм та всім європейським структурам, що мовна стаття українського освітнього закону повністю відповідає європейським практикам", – закликав голова держави.

 

"Дуже важливо, щоби в цій дискусії ми чули один одного: ми – їх чули, але й вони – обов’язково чули нас. Новий закон про освіту має не віддалити нас від Європи, ні в якому разі, а навпаки – наблизити", – сказав Президент.

 

На погляд Петра Порошенка, Міністерство освіти і науки має займати активну позицію у захисті свого бачення щодо обов'язкових гарантій і прав національних меншин, закликавши урядовців не бути "пасивними почекунами".

 

"Результати експертизи та цієї дискусії, результати перемовини з нашими партнерами можуть бути враховані в новій редакції закону "Про середню освіту", – зазначив Порошенко, нагадавши, що Україна чекає висновку від Венеційської комісії.

 

"Звичайно, ми не могли не посилити роль української мови в освіті. Про що тут дискутувати? Людина, яка закінчує українську школу, має вміти говорити українською мовою", – додав Порошенко.

 

Президент водночас вказав на те, що підписуючи один за одним закони, які підтримують українську мову, він пильно стежить і стежитиме "за тим, щоби залишався широкий простір для вільного використання інших мов, якими говорять громадяни України".

 

"Україна демонструвала й надалі демонструватиме таке ставлення до прав національних меншин, яке повністю відповідає нашим міжнародним зобов'язанням, перебуває в гармонії з європейськими стандартами", – запевнив голова держави.

 

28.09.2017