Москва намагається змусити Київ скасувати новий закон про освіту.

Міністерство закордонних справ Росії закликало світову спільноту вжити для цього відповідних заходів.

 

 

«Український закон про освіту – ще раз нагадаю, він був підписаний президентом цієї країни 25 вересня – порушує засадничі принципи, закріплені в документах ООН, ОБСЄ і Ради Європи і, безумовно, суперечить зобов'язанням України в цих міжнародних організаціях», – заявила офіційна речниця російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова на брифінгу у четвер, 28 вересня.

 

Захарова висловила надію на те, що «міжнародні структури дадуть цьому закону відповідну оцінку» – повідомило російське інформаційне агентство «РИА Новости».

 

Раніше Рада федерацій і Державна дума Росії ухвалили заяви, в яких засудили прийняття Верховною Радою України Закону «Про освіту». Так, верхня палата російського парламенту закликала ООН, ОБСЄ та європейські парламенти засудити цей документ. Сенатори закликали згадані інституції «дати об'єктивну оцінку антидемократичному закону України і захистити права нацменшин».

 

У Держдумі РФ заявили про неприпустимість порушення «фундаментального права корінних народів і національних меншин» навчатися рідною мовою. На думку російських депутатів, реалізація цього закону стане «актом етноциду російського народу в Україні».

 

Нагадаємо, що стурбованість з приводу Закону «Про освіту», який 25 вересня підписав Президент України Петро Порошенко, а 28 вересня він набув чинності, висловили Угорщина, Молдова, Румунія, Польща і Росія.

28.09.2017