Клімкін: Українська резолюція щодо миротворців буде узгоджена з Заходом.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що офіційний Київ запропонує проект резолюції для Ради безпеки ООН щодо миротворчої місії на Донбасі, коли погодить позицію з іноземними партнерами. Голова зовнішньополітичного відомства також назвав неприйнятним проект резолюції у версії РФ.

 

Про це Клімкін сказав в ефірі ICTV.

 

"Щодо російської резолюції нічого не почалося, окрім формальних консультацій, і то один раунд – щоб просто зреаґувати. Ми на цей гачок не попадемся. Спочатку – спільна позиція з "Великою сімкою", з ЄС, Китай теж важливий... Тільки потім ми підемо з нашої резолюцією", – заявив Клімкін. "Але це буде загальна, а не тільки наша резолюція", – цитує аґенція УНІАН.

 

"Ми внесемо її (резолюцію, – Z) саме в той момент, коли у нас буде спільна позиція не тільки з нашими друзями, а й з усіма основними гравцями. І коли Росія не зможе на 100% почати гру, як завжди вона робить, зі створення умов для ослаблення мандата місії", – прокоментував дипломат.

 

Голова МЗС України поінформував, що перша резолюція, яку затвердить РБ ООН, буде технічною і не передбачатиме мандат всієї місії. "Після цієї резолюції або паралельно з нею буде місія, яку генеральний секретар ООН направить, щоби зрозуміти, які кошти і сили і в часових рамках, і щодо організації процесу реально потрібні", – розповів міністр.

 

Павло Клімкін нагадав, що Україна подала свої пропозиції ще на початку 2015 року. "У чому полягає трюк зараз. Якщо б ми внесли будь проект резолюції, навіть найкращий, підкреслю: навіть не щодо мандата, а технічної, Росія почала б відразу грати сама або за рахунок своїх друзів, намагаючись їх якось зблизити", – сказав Клімкін.

 

При цім він додав, що таким чином РФ намагалася висувати свої умови введення миротворчої місії, котрі є неприйнятними для України.

 

26.09.2017