Amnesty International закинула Україні незаконне постачання зброї до Південного Судану.

 

Правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт, у котрому звинувачує Україну – в особі державної зовнішньоторговельної фірми "Укрінмаш" – у незаконному постачанні зброї до Південного Судану, "де її використовують для вбивств тисяч мирних жителів".

 

Згідно з інформацією AI, у 2014 році "Укрінмаш" підписав контракт з ОАЕ на постачання тисяч кулеметів, мінометів, РПГ і мільйонів боєприпасів до Південного Судану.

 

"Участь української державної компанії у постачанні зброї до Південного Судану суперечить Договору про торгівлю зброєю, підписанткою якого є Україна. Поки Рада Безпеки ООН не запровадила повне та всеосяжне ембарго на торгівлю зброєю з Південним Суданом, Україна має дотримуватися декларованої нею політики із забезпечення регіональної та міжнародної безпеки та стабільності. Україна має повністю припинити постачання зброї та надання будь-якої матеріально-технічної допомоги Південному Судану, включаючи обладнання, його обслуговування та навчання", – йдеться у коментарі Amnesty International Україна.

 

 

Державна компанія "Укрінмаш" спростувала твердження Amnesty International про постачання зброї до Південного Судану, водночас підтвердивши інформацію про укладання контракту.

 

"Постачань зброї у Південний Судан Україною і зокрема "Укрінмашем" з 2014 року не здійснювалося", – сказав представник "Укрінмашу" в розмові з УНІАНом. "Тобто є доконаний факт, бо там був дійсно підписаний контракт, але він був не виконаний, не виконується зараз і ніколи не буде виконаний. Він нікчемний. Мова йде ні про що", – сказали у компанії.

 

У коментарі "Українській правді" представник компанії "Укрінмаш" сказав, що документи, оприлюднені Amnesty International, не підтверджують постачання зброї. "Ці документи завжди передують домовленостям чи запитам", – запевнив працівник фірми.

 

 

Водночас в "Укрінмаші" вказали, що "Південний Судан не перебуває під санкціями, які забороняють постачати зброю".

 

Відповідаючи на питання, чи могло таке бути, що "Укрінмаш" продав зброю іншому підприємству, яке потім могло б перепродати її в Судан, чоловік сказав: "Це технічно неможливо згідно з міжнародним законодавством. Бо для того, щоб відбулася якась транзакція постачання, має бути сертифікат кінцевого споживача. Amnesty наводить цей сертифікат кінцевого споживача, і там написано Судан. Але цей контракт виконаний не був і не виконувався".

 

Нагадаємо, нещодавно The New York Times опублікувала статтю, в котрій запідозрила Україну в технічній та інтелектуальній підтримці ядерної програми КНДР.

 

25.09.2017