Волкер: Якщо на Донбасі будуть миротворці, тоді можуть відбутися й вибори.

 

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що основне завдання ініціативи зі спорядженням миротворчого континґенту на Донбас – домогтися виконання безпекового елементу мінських угод, що відтак дозволило би організувати і місцеві вибори на окупованих територіях.

 

Про це Волкер сказав у інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

 

Відповідаючи на питання про можливість проведення виборів в ОРДЛО, американський спецпредставник сказав: "Їх неможливо провести, доки Україна не отримає необхідного доступу до території. Це одна з причин гальмування мінського процесу: з одного боку, є домовленість провести вибори, з іншого – за нинішніх умов їх проведення нереальне. Якщо буде знайдено прийнятний шлях залучення міжнародних миротворчих сил, тоді з'явиться безпековий інструмент, засіб фізичного контролю території. За таких умов, за умов ефективного міжнародного моніторингу, організація місцевих виборів можлива".

 

На думку Курта Волкера, сторонам належало би вирішити низку питань, пов'язаних із організацію виборчого процесу, зокрема "чітко визначити, хто має право проголосувати, як повернути внутрішньо переміщених осіб і дати їм можливість взяти участь у виборах". "І, напевно, це має бути щось більше, ніж одні вибори, ніж просто одномоментне голосування, це має бути серія виборів", – пропонує спецпредставник.

 

Зі слів Волкера, за минулі два роки мінські угоди потрапили "до зачарованого кола": "політичні та безпекові питання чіплялися одне за одного, і реалізація домовленостей була неможливою".

 

"Прийнявши пропозицію зайнятися цією проблематикою, я поставив собі за мету підняти цю дискусію на інший рівень. Якщо ми зможемо запропонувати інший спосіб гарантування безпеки, зокрема з допомогою миротворців, тоді можна розраховувати, що російські війська підуть. Отже, з'являться простір і час для здійснення необхідних політичних кроків. А це, своєю чергою, дозволить дістатися кінця мінських угод", – сказав спецпредставник США.

 

"Якби ще в лютому-березні ви запитали будь-кого – американців, французів, німців, – у чому полягають цілі перемовного процесу, то ви би отримали відповідь: припинення вогню, завершення бойових дій. Для мене такі цілі не видаються адекватними, бо це не цілі – це кроки в напрямі досягнення мети. А кінцева мета – це відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України, гарантування безпеки для всіх українських громадян. Якщо сфокусуватися саме на цьому як на меті, то відкривається набагато ширше поле для пошуку можливостей. У такому контексті мінські угоди – інструмент (нехай і дуже недосконалий) для досягнення цілі", – вважає Курт Волкер.

 

25.09.2017