В області бракує 400 присяжних.

 

У Львівській області в судах є вакантними понад 400 посад присяжних (загалом в області 955 таких посад). Аби заповнити цю прогалину, за підтримки консультативної місії ЄС розпочали інформаційну кампанію для громадян. Їм пропонують ставати присяжними для розгляду в судах особливо тяжких справ, де йдеться про найвищу міру покарання, передає ЗіК.

 

Голова Галицького районного суду Львова Ірина Волоско розповіла, що через брак присяжних деякі справи не вдається розглянути роками.

 

Зараз у Галицькому суді Львова у списках присяжних є 6 людей, хоча законодавство вимагає щонайменше 7. Голова суду зазначила також, що проблема не лише у кількісному, а й у якісному складі присяжних.

 

«Немає вимог ані щодо професії, обов’язкової юридичної освіти. Важливо, щоби людина була вихована, мала високий рівень почуття громадянського обов’язку і зголосилася сама бути присяжним», – додала Ірина Волоско.

 

Начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич зазначила, що близько п’яти років тому, коли міська рада вперше формувала списки присяжних, кандидатів було значно більше, аніж потребували суди.

 

«Коли перейшло безпосередньо до розгляду судових справ – тут йдеться про внутрішнє бажання, якісний склад присяжних і готовність людей вирішувати – списки присяжних скоротилися», – зазначила Гелена Пайонкевич.

 

Як пояснила юрист, аби стати присяжним, людина має зібрати пакет документів про те, що вона не визнана недієздатною, не має захворювання, яке перешкоджає її участі у складі присяжних, не є судимою і не мала стягнення за вчинення корупційних правопорушень. Охочим стати присяжними слід звертатися у юридичний департамент Львівської міськради (343 каб.), де можна отримати повну інформацію.

 

Зараз у Львові, додала начальник юридичного управління, у пошуку присяжних допомагають голови райадміністрацій. Тому серед існуючих присяжних багато освітян, медиків, працівників комунальних служб, пенсіонерів.

 

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Львівській області Віктор Дейнека додав, що на Львівщині є суди, які взагалі не мають присяжних.

 

Він зазначив, що оплату присяжним рахують від посадового окладу судді, що зараз становить близько 16 тис. грн.

 

«З цієї суми виходить оплата роботи присяжних. У середньому на сьогодні година роботи присяжних коштує 100 грн. Присяжний отримує оплату за години, які працює в суді», – зауважив В. Дейнека.

22.09.2017