Парламент Молдови подолав вето президента.

Депутати повторно ухвалили 12 законопроектів, які відхилив Ігор Додон.

 

 

У четвер, 21 вересня, на першому засіданні осінньої сесії за повторне ухвалення документів проголосувало 55 депутатів від правлячої коаліції. Проходило голосування без комуністів, соціалістів і ліберал-демократів. Перші оголосили про свою відсутність ще напередодні. Решта залишила залу вже після того, як питання поставили на голосування, – повідомив інформаційний портал Publika. 

 

«Вся ця історія з поверненням законів і повторним голосуванням – це політичний пінг-понг між президентом і урядом. Ми не хочемо брати участі в цій грі – й тому ухвалили рішення залишити засідання», – пояснив депутат Ліберально-демократичної партії Молдови Вадим Пістрінчук. 

 

«Ми розраховували на серйозне обговорення. Адже глава держави повернув до парламенту законопроекти, важливі для суспільства», – заявив Влад Батринча, депутат Партії соціалістів, членом якої є проросійський президент Молдови Ігор Додон.

 

Батринча  висловив невдоволення тим, що радників президента не запросили на трибуну. Спікер Андріан Канду, пославшись на регламент, відповів, що в таких випадках арґументи президента оголошують із залу, а не з трибуни. 

«Демарш колег з фракції ПСРМ – це політична акція. Зрозумівши, що парламентська більшість буде голосувати так само, вони не знайшли нічого кращого, ніж просто бойкотувати пленарне засідання. Як би там не було, засідання відбулося завдяки присутності більшості і колег з Ліберальної партії», – заявив голова парламенту. 

Серед повторно ухвалених законів – енергетичний пакет і закони про реформування Академії наук, про боротьбу з тероризмом, про запровадження талонів на обіди. Закон про боротьбу з тероризмом передбачає обмеження повноважень президента в цій царині, й зокрема в управлінні відповідними держструктурами, в тому числі Службою інформації безпеки. Частина повноважень президента в цій сфері переходить до голови парламенту.

 

Схвалені парламентом законопроекти будуть знову передані президентові для промульґації. Оскільки президентське вето подолано, Додон тепер зобов'язаний затвердити їх як повноцінні закони.

21.09.2017