Іспанська поліція вперше затримала каталонських сепаратистів.

Це сталося напередодні оголошеного парламентом Каталонії референдуму про незалежність, який Мадрид вважає нелегітимним.

 

 

Іспанська поліція в середу, 20 вересня, в Барселоні затримала помічника віце-голови каталонського уряду Хосепа Марію Хове і ще понад десяток осіб. Окрім того, провели обшуки в приміщеннях, які займає уряд автономної області, – у відділах зовнішньої політики, економіки, а також в кабінеті глави уряду Каталонії.

 

Газета El Pais повідомляє про затримання загалом 14 осіб і конфіскації під час обшуків близько 1,3 мільйона листівок, а також інших документів і атрибутів, які мають стосунок до запланованого референдуму.

 

Іспанський уряд намагається перешкодити проведенню визнаного антиконституційним референдуму, запланованого на 1 жовтня. Після того як каталонський парламент 6 вересня ухвалив закон про референдум щодо сепарації цього регіону від решти Іспанії, іспанська влада анонсували контрзаходи.

 

Оскільки ухвалений в Барселоні закон порушує конституцію Іспанії, яка не допускає поділу країни, то уряд звернувся до Конституційного суду, який, своєю чергою, призупинив дію цього закону. Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой вже вимагає притягти до кримінальної відповідальності – за узурпацію влади і непокору попереднім судовим рішенням – голову каталонського парламенту Карме Форкаделл і чотирьох членів президії парламенту. Депутатам, які ініціювали ухвалення сепаратистських законів, можуть загрожувати тривалі тюремні терміни і великі грошові штрафи.

20.09.2017