Віце-міністр закордонних справ РФ зустрівся з делегацією терористичної організації ХАМАС.

 

Ще раніше офіційні речники російського зовнішньополітичного відомства зазначали, що не вважають членів ХАМАС терористами.

 

 

Заступник голови МЗС Росії та водночас представник президента РФ з питань Близького Сходу та країн Африки Михайло Богданов провів у Москві зустріч з делегацією ХАМАС на чолі з членом політбюро організації Мусою Мухаммадом Абу Марзуком у вівторок 19 вересня. У заяві на сайті російського МЗС йдеться, що Москва з задоволенням сприйняла ініціативу ХАМАС про примирення з конкуруючим палестинським рухом ФАТХ.

 

«Під час бесіди відбувся ґрунтовний обмін думками з близькосхідної проблематики з наголосом на ситуацію на палестинських територіях, включно зі Сектором Ґаза. Делегація ХАМАС виклала свій принциповий підхід на користь якнайшвидшого подолання внутрішньопалестинського розколу. Про це свідчить прийняття рухом ХАМАС за підсумками перемовин з представниками єгипетського керівництва 17 вересня ц.р. в Каїрі заяви, в якій було оголошено про розпуск т.зв. Адміністративного комітету, заклик до Уряду національної єдності поширити свою владу на Сектор Ґаза, висловлено згоду на проведення загальних палестинських виборів і відновлення діалогу з ФАТХ», – говориться в повідомленні МЗС Росії.

 

Михайло Богданов, зі свого боку, запевнив, що Росія має намір «також енергійно допомагати палестинцям з метою поліпшення важкого соціально-економічного становища в Секторі Ґаза».

 

Напередодні зустрічі Богданов заявив, що Росія не вважає терористичними організаціями «Хезболлу» і ХАМАС, попри те, що Сполучені Штати мають на це іншу думку. «Американці вважають її терористичною організацією, але Росія так не вважає, тому що це складова частина палестинського суспільства», – зазначив віце-міністр щодо ХАМАС. Він нагадав, що представники ХАМАС були обрані до законодавчих зборів і в Уряд національної єдності в Палестинській автономії, а «Хезболлу» було обрано до парламенту Лівану. Окрім того, Богданов назвав ще одну підставу, чому Москва не вважає «Хезболлу» й ХАМАЗ терористичними організаціями: «Ні одна, ні інша організація не чинили терактів на території Російської Федерації».

 

 

19.09.2017