На Майдані Незалежності вшанували пам'ять Георгія Ґонґадзе.

 

У Києві вшанували пам'ять Георгія Ґонґадзе і ще понад 60-ти журналістів, котрі загинули внаслідок своєї професійної діяльності.

 

Меморіальна акція відбулася біля монумента Незалежності, повідомляє "Укрінформ".

 

Учасники акції запалили лампадки і виклали їх у слово "ГІЯ". Декілька активістів тримали великий плакат "Георгій, ми не забули".

 

У рамках акції від імені медіа-спільноти виголосили заяву.

 

"Минуло 17 років із дня вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе, однак досі не встановлено замовників цього резонансного злочину. Ми закликаємо Генеральну прокуратуру України завершити розслідування щодо замовників і вручити підозри. Далі має бути суд", – зазначається в заяві.

 

Журналісти також закликали касаційний суд не зволікати з розглядом справи по суті щодо вироку колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу, якого було засуджено до довічного позбавлення волі.

 

Окрім того, медіа-спільнота вимагає у правоохоронних органів, української влади вжити всіх можливих заходів, щоб встановити і покарати винних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. "Зокрема, ми вимагаємо регулярного, публічного звітування про стан розслідування цієї резонансної справи", – йдеться у заяві.

 

Щороку в третю п'ятницю вересня в Україні відзначають День пам'яті українських журналістів. Цей день встановили у 2007 році з ініціативи Національної спілки журналістів України. 

 

Георгій Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року. 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли тіло, котре лише через декілька років офіційно визнають останками Георгія – за Леоніда Кучми це заперечували.

 

Виконавцями вбивства були працівники департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ на чолі з тодішнім керівником депуртаменту Олексієм Пукачем.

 

У березні 2005 року правоохоронці затримали в цій справі Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова, і лише в липні 2009-го – самого Пукача (той переховувався під вигаданим іменем).

 

У березні 2008 року суд присудив Протасову 13 років в'язниці, Костенку та Поповичу – по 12 років.

 

У січні 2013 року Пукача засудили до довічного ув'язнення.

 

Слідство не з'ясувало мотивів убивства і замовників розправи над Георгієм.

 

15.09.2017