Міносвіти звернеться до Ради Європи для експертизи мовно-освітнього закону.

 

Україна готова надати для експертизи 7-му статтю Закону "Про освіту", яка регламентує мовне питання в освіті.

 

Про це у п'ятницю, 15 вересня, за підсумками зустрічі з представниками дипломатичних місій сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє Укрінформ.

 

"Ми обговорили з послами ситуацію, дали роз'яснення і дійшли висновку: по-перше, ми готові до Ради Європи надати цю статтю закону для експертизи. Ця стаття не порушує тих міжнародних зобов'язань, які взяла на себе Україна. Ми переконані, що на даному етапі розвитку нашої держави і зважаючи на розширення освітніх прав дітей з національних меншин ми робимо крок, щоб розширити використання української державної мови в системі освіти", – сказала Гриневич.

 

З її слів, українська сторона готова працювати в спільних робочих групах та проводити консультації з мовного питання з країнами-партнерами.

 

Гриневич зауважила, що наразі невідомо, скільки триватиме експертиза, але це не має впливати на процеси реформ в Україні.

 

Вона додала, що українська сторона буде наполягати на поточній редакції статті закону.

 

Як повідомила міністр, запропонував провести експертизу на зустрічі представник Ради Європи.

 

Водночас українська сторона, за її словами, наполягатиме на проведенні відкритих консультацій з цього питання.

 

Гриневич наголосила, що в Україні є понад 400 тисяч дітей представників національних меншин, в той же час понад 90% з них – це представники російської спільноти в Україна, які навчаються в школах з російською мовою викладання.

 

На зустрічі були присутні представники 11 країн, Ради Європи, ОБСЄ. 

 

15.09.2017