Національна рада реформ схвалила новий законопроект щодо приватизації.

 

Національна рада реформ підтримала проект закону “Про приватизацію державного майна” (№7066, зареєстрований 4 вересня 2017 року), розроблений Міністерством економіки та Фондом держмайна, і погодилася щодо потреби в проведенні приватизації.

 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічого розвитку та торгівлі.

 

“Ні для кого не секрет, що приватизація йде не тими темпами, як ми собі уявляли, – визнав перший віце-прем'єр, міністр економіки Степан Кубів. – Починаючи з 2015 року, ми приватизували 48 підприємств на загальну суму 3,6 млрд грн, при тому що план надходжень від приватизації на рік – 17 млрд грн”, – зазначив Кубів.  

 

Перший віце-прем’єр додав, що процес приватизації має перепони. Зокрема, 1231 підприємство наразі заборонене до приватизації, натомість, на думку уряду та Мінекономрозвитку, в державній власності має залишитись лише 378 державних підприємств та об’єктів, які виконують функції держави. “Погляньмо правді у вічі – в нас мало “легких” об’єктів для продажу, тому Фонд держмайна повинен діяти витонченіше і професійніше. Він повинен підходити до процесу залучення приватного інвестора, як інвестиційні банки підходять до продажу активів”, – додав Кубів.

 

Президент України Петро Порошенко підкреслив, що питання приватизації є надзвичайно важливим для України, її інвестиційного клімату та перспектив економічного зростання. "Маємо нарешті вдосконалити законодавство приватизації. Не лише через запровадження електронних аукціонів, а повністю забезпечити прозорий процес", – сказав Порошенко, згідно з повідомленням АП.

 

Президент запевнив, що у влади є бажання і політична воля забезпечити приватизацію об’єктів державної власності ефективно, відкрито, конкурентно і за новими законодавчими нормами, які забезпечать доступ до цього процесу вітчизняних і іноземних інвесторів (за винятком країни-агресора Росії).

 

Приватизація, вважає Порошенко, є важливою не лише для залучення коштів, а й тим, що вона шукає ефективних власників, "які забезпечать зростання економіки, випуск конкурентної продукції, зростання експорту, відновлення валютного балансу держави".

 

Також приватизація, на погляд голови держави, є важливим елементом антикорупційної стратеґії. 

 

13.09.2017