Опозиція досягла значних успіхів на муніципальних виборах у Москві.

 

Прокремлівська партія «Єдина Росія», попри загальне лідерство, не здобула жодного мандата у районі, де голосував російський президент Володимир Путін.

 

 

Муніципальні вибори 10 вересня в Москві пройшли за низької явки, яка зазвичай грає на користь кандидатам від влади. Проте опозиція продемонструвала на них видатні результати. Як повідомив голова Московського міського виборчкому Валентин Горбунов, на виборах муніципальних депутатів в столиці, за попередніми результатами, з 1502 мандатів 76,83% (близько 1150 мандатів) отримують кандидати від «Єдиної Росії», 11,7% – «Яблоко» + «Об'єднані демократи» (176-177 замість 25 на минулих виборах). На третьому місці самовисуванці – 7,2% (108 мандатів). КПРФ отримала 2,9% (близько 43 мандатів замість колишніх 212), «Справедлива Росія» – 0,67% (близько 10 мандатів замість 128). Зокрема й популістська партія Володимира Жиріновського ЛДПР замість попередніх 25 мандатів здобула лише чотири.

 

Водночас, як подає інформаційний портал Meduza, ці результати означають, що жодній партії, окрім «Єдиної Росії», не вистачить муніципальних депутатів для самостійного проходження «муніципального фільтра» на виборах мера 2018 року. Адже для цього потрібно мати депутатів в 109 районах.

 

«Наша перемога виявилася неповною, але це – перемога», – написав за підсумками кампанії лідер опозиційної коаліції Дмитро Гудков. Він зазначив: попри те, що опозиції не вдалося провести достатньо депутатів для подолання «муніципального фільтра», однак в деяких районах опозиція взяла більшість. Так, «Єдина Росія» не отримала жодного мандата в Гагарінському районі Москви, де голосував Володимир Путін. Жодного мандата партії влади не дісталося і в Останкінському районі та в Хамовниках.

12.09.2017