Угорщина звернулася до ОБСЄ, ООН і ЄС через мовну статтю.

 

Угорщина звернулася зі скаргою до Генерального секретаря ОБСЄ, уповноваженого організації у справах нацменшин та чинного голови ОБСЄ, а також до Верховного комісара ООН із прав людини і комісара ЄС з питань розширення та європейської політики добросусідства, скаржачись на ухвалення Верховною Радою нового закону про освіту, який, на думку Будапешта, утискуватиме права угорської меншини в Україні.

 

Про це повідомляє Радіо Свобода.

 

Як заявив міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції в Будапешті, його країна також просить вжити невідкладних заходів, щоб цей закон не набув чинності.

 

Минулої неділі стало відомо, що міністр викликав у цій справі на понеділок посла України Любов Непоп. За відсутності посла в Будапешті тимчасового повірника у справах України в Угорщині прийняв статс-секретар МЗС Угорщини Левенте Мадяр.

 

Утім пояснення українського дипломата, як і попередні заяви міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про те, що угорці за національністю, які живуть в Україні, як і представники інших нацменшин, повинні володіти українською державною мовою, не задовольнили угорську сторону.

 

"Ці пояснення я вважаю цинічними і неправедними, які не підтверджують правомірність ситуації", – заявив після цього Петер Сійярто.

 

Також у понеділок прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийняв голову Товариства угорської культури на Закарпатті і депутата Верховної Ради Василя Брензовича. На цій зустрічі йшлося про можливі негативні наслідки набуття чинності українського закону про освіту для угорської меншини в Україні.

 

12.09.2017