Праворадикали погрожують "Форуму видавців" через дитячу книжку та освітню дискусію.

 

Праворадикальні організації Львова, серед яких "Правий сектор", "Білі берети", "Молода Галичина", надіслали на адресу організаторів "Форуму видавців" лист з проханням скасувати презентацію книжки Лариси Денисенко «Майя та її мами» і дискусію «Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?», які вони вважають провокативними.

 

В іншому випадку вони погрожують самотужки вжити заходів з метою недопущення проведення у Львові очевидно провокативної презентації, ідеться в листі на адресу Форуму.

 

Тим часом президент "Форуму видавців" Олександра Коваль оприлюднила заяву, в якій просить СБУ, МВС та інші органи гарантувати безпеку відвідувачів заходу. Авторам листа пропонують провести круглий стіл.

 

«Вже понад місяць деякі учасники 24-го Форуму видавців у Львові повідомляють нам про погрози на їхню адресу в соціальних мережах, які стосуються їхньої творчості чи громадської діяльності.

 

Усвідомлюючи, що Україна  залишається об’єктом російської агресії та гібридної війни агентів впливу ФСБ, ми готуємося  до провокацій і посилюємо охорону всього заходу, а особливо подій, пов’язаних із проблематикою війни за незалежність, європейського майбутнього України, захисту прав і свобод громадян, протистояння усім формам “русского мира”, в тому числі пропаганді людиноненависництва, ксенофобії, гомофобії тощо», – ідеться в заяві Форуму.

 

«Ми закликаємо громадськість, ЗМІ, силові структури та органи влади всіх рівнів, Українську греко-католицьку церкву забезпечити розголос потенційних загроз та надати учасникам і відвідувачам "Форуму видавців" у Львові  гарантії безпеки, адже представники підписаних під згаданим листом громадських організацій за допомогою шантажу та погроз намагаються тиснути на нас і запроваджувати цензуру, а як відомо з історії, від позбавлення свободи слова і самовираження до терору і злочинів проти людяності – пряма дорога», – зазначено в заяві.

 

«Зі свого боку ми готові запросити представників підписаних під листом громадських організацій та всіх охочих до мирної публічної дискусії у форматі круглого столу.

 

Ми просимо всіх співорганізаторів "Форуму видавців": Львівську обласну раду, Львівську міську раду, Львівську обласну державну адміністрацію, Міністерство культури, а також Міністерство внутрішніх справ, Міністерство закордонних справ, Адміністрацію Президента, Верховну Раду втрутитися в цю ситуацію і надати нам свої письмові роз’яснення, яких дій буде вжито для недопущення провокацій і насильства, а також про порядок наших дій у випадку виникнення загрозливої ситуації», – додали в ГО «Форум видавців».

11.09.2017