Китайська China Energy купує 14% акцій російської компанії «Роснефть».

 

 Динаміка ринкової вартості компанії «Роснефть»

 

Консорціум швейцарського трейдера Glencore і Катарського інвестфонду (QIA) – QHG Oil, який тільки-но на початку цього року купив 19,5% «Роснефти», повідомив про намір продати 14,16%-вий пакет китайській CEFC China Energy.

 

CEFC заплатить $9,1 млрд (€7,5 млрд), компанія повідомила, що вже отримала схвалення Комісії з національного розвитку і реформ Китаю. Колишні власники ("стратегічні інвестори") зароблять на купівлі-продажу акцій «Роснефти» 100 млн євро на двох. За підсумками 2016 р. QHG Oil отримала від «Роснефти» дивіденди на  €174 млн (за курсом на останній день виплат), ще 116 млн консорціум може отримати, якщо реєстр акціонерів для виплати дивідендів за перше півріччя 2017 р. закриється раніше за операцію. Без премії та без врахування виплачених дивідендів збиток QIA і Glencore сягнув би близько €900 млн євро, адже «Роснефть» з грудня подешевшала на чверть. Між тим, консорціум купував у «Роснефти» пакет практично повністю на позикові гроші. Glencore витратила лише 300 млн євро, QIA – 2,5 млрд євро, а решта залучили у банках. Більшу частину кредиту дав італійський Intesa Sanpaolo (€5,2 млрд).

 

Після цієї операції CEFC стане третім найбільшим акціонером «Роснефти» — після держкомпанії «Роснефтегаз» (50% плюс 1 акція) і BP (19,75%). Під контролем QIA залишиться 4,7%, Glencore – 0,5%.

 

«Роснефть» вже уклала з CEFC п'ятирічний контракт на поставку нафти та угоду, яка передбачає розвиток партнерства в східносибірських проектах і нафтохімії. Крім того, CEFC отримала можливість увійти в роздрібний бізнес російської компанії.

 

Нова подія в історії приватизації «Роснефти» народжує нові питання, пишуть «Ведомости». Учасники угоди в грудні 2016 р. отримали нагороди з рук президента Путіна. «Роснефть» змогла до потрібної дати продати 19,5% акцій сінгапурському консорціуму QHG Oil Ventures (створеному Glencore і катарським суверенним фондом QIA). Інвестори були названі стратегічними, виконавчий директор «Роснефти» Ігорь Сєчін доповідав Путіну, що в угоді є пункти про створення з консорціумом покупців спільного добувного підприємства. Glencore за умовами угоди отримав вигідний п'ятирічний контракт на поставку нафти.

 

Були, звичайно, деякі нюанси. «Роснефтегаз» мав доплатити до бюджету, в процесі використовувався кредит держбанку. QHG Oil залучив на більшу частину покупки кредит італійського банку Intesa Sanpaolo, який через санкції проти Росії не зміг його синдикувати.

 

І ось тепер нагороджені стратегічні інвестори раптом перестали бути стратегічними.

 

Чи стане — питають «Ведомости» — китайська компанія справжнім стратегічним інвестором? І які нагороди отримає її керівництво?

 

Риторичні питання.

11.09.2017