МЗС Польщі сподівається, що права поляків на навчання рідною мовою буде дотримано.

 

Міністерство закордонних справ Польщі висловлює сподівання на дотримання Україною своїх зобов'язань щодо отримання освіти поляками рідною мовою.

 

Про це йдеться в коментарі МЗС Польщі щодо ухвалення Верховною Радою нового закону “Про освіту”.

 

“МЗС уважно стежитиме за процесом втілення закону і здійснить усі належні кроки, аби забезпечити полякам в Україні доступ до навчання польською мовою. Ми переконані, що українська сторона дотримається зобов'язань щодо проведення консультацій з нами з приводу можливих нормативних актів у контексті вживання мов національних меншин”, – йдеться у заяві польського зовнішньополітичного відомства.

 

У польському МЗС наголосили, що у Варшаві від початку знали про підготовку змін у сфері освіти, також це питання порушувалося під час засідання комісії з освіти нацменшин у квітні 2017 року та на зустрічі польського посла з представниками Міністерства освіти і науки України.

 

Польська сторона тоді отримала запевнення: метою закону не є пригноблення мов нацменшин. У заяві МЗС Польщі підкреслено, що закон ґарантує етнічним і національним групам право на вивчення рідної мови поряд з українською мовою в дошкільних закладах і середніх школах.

 

08.09.2017