Ще одна дитина захворіла на правець.

 

Головний лікар «ОХМАТДИТу» Мар’яна Возниця повідомила, що вчора, 6 вересня, під вечір до лікарні доставили 12-річного хлопчика з Львівщини, в якого діагностували правець. Два тижні тому він травмував стопу. Щеплення проти правця не мав, передає Zaxid.net.

 

«Дитина в палаті інтенсивної терапії. Отримує все необхідне лікування. Стан важкий, проте на сьогодні стабільний», – сказала Мар’яна Возниця.

 

За словами головного епідеміолога Львівщини, це вже другий випадок захворювання на правець в області. На початку серпня це інфекційне захворювання діагностували у трирічного малюка, який також був нещеплений.

 

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнта можна і не врятувати.

 

Це захворювання може призводити до таких важких ускладнень, як асфіксія і зупинка серця. За даними МОЗ, при важких формах захворювання смертність сягає понад 50%.

 

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, бо спори бактерій живуть у ґрунті і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.

 

Захиститися від цієї хвороби, як кажуть лікарі, можна лише вакцинацією. Дітям необхідно отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6-ти і 16-ти років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

07.09.2017