Із новоствореного Суспільного телебачення постановили стягнути 10,6 млн євро.

 

Вищий господарський суд України підтвердив рішення судів нижчих інстанцій про стягнення з ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" 10 мільйонів 591 тисячу 224 євро на користь компанії Euronews.

 

Про це повідомляє видання Детектор медіа

 

"Суд відмовив у касаційній скарзі НСТУ, тобто визнав, що ми маємо сплатити ці 10 мільйонів євро компанії Euronews. Ми абсолютно не згодні з таким рішенням, – прокоментувала куратор юридичного напрямку діяльності НСТУ Інна Гребенюк. – Касаційним судом не було враховано ряд порушень процесуального законодавства, які є підставою для скасування рішень судів нижчих ланок. Також суд проігнорував суттєві порушення матеріального права, допущенні апеляційним судом та судом першої інстанції".

 

"Такі рішення не лише несправедливі по суті, а й перешкоджають створенню суспільного мовника. Дуже прикро, що Суспільне на етапі свого створення та реформ змушене розбиратись із проблемами, які залишились у спадок від НТКУ, та яких роками не вирішувала держава", – обурилась Гребенюк.

 

Куратор суспільно-політичного напряму НСТУ Роман Вінтонів вважає, що над Суспільним телебаченням влаштували розправу. "Хтось з подивом побачив, що Суспільне не здохло після того, як Верховна Рада вирішила зменшити бюджет Суспільного на 300 млн грн минулого місяця. І той хтось вирішив "треба дотиснути щоб здохло – ще ж зовсім трошки залишилось", – написав Роман на facebook-сторінці Майкла Щура. 

 

Компанія Euronews 12 травня 2015 року звернулася з позовом до Господарського суду міста Києва про стягнення з НТКУ 10,6 млн євро протермінованого платежу за ліцензійним договором від 21 жовтня 2010 року.

 

14 липня 2015 року НТКУ подала зустрічний позов, у якому просила суд визнати ліцензійний договір недійсним.

 

18 листопада 2015 року Господарський суд міста Києва задовольнив позов Euronews і відмовив у задоволенні зустрічного позову НТКУ.

 

19 травня 2016 року Київський апеляційний господарський суд підтвердив це рішення. Хоча один із суддів виклав окрему думку: він вважає рішення Господарського суду міста Києва незаконним.

 

19 липня 2016 року Вищий господарський суд України скасував рішення попередніх інстанцій і повернув справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

 

17 жовтня 2016 року Господарський суд міста Києва за результатами нового розгляду справи знову задовольнив позов Euronews і відмовив у задоволенні зустрічного позову НТКУ.

 

Функціонування української редакції Euronews щороку обходилося НТКУ приблизно у 5,5 мільйона євро. 2014 року в НТКУ прийшов Зураб Аласанія – на той час компанія вже заборгувала Euronews за ліцензійною угодою приблизно 11 мільйонів євро. У 2015 році пан Аласанія вирішив не продовжувати контракт з Euronews.

 

З 2015 року ліцензією на українську версію міжнародного телеканалу Euronews володіє медіагрупа Inter Media Group Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. 

 

06.09.2017