Відкрилася 7-ма сесія Верховної Ради.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив сьому сесію парламенту VIII скликання. 

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

У сесійній залі зареєструвалися 375 народних депутатів. На засіданні присутні прем'єр-міністр Володимир Гройсман та члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки влади, голови дипломатичних представництв іноземних держав.

 

Голова ВР у своєму виступі назвав головним пріоритетом у роботі парламенту оборону держави. "Жодна реформа, жоден закон не варті нічого, якщо ми не захистимо Українську державу. Тому пріоритетом номер один для українського парламенту на цю сесію має залишатись національна безпека й оборона. Наш головний пріоритет – це збереження нашої державності, збереження України, адже незалежність і власна держава – це єдина гарантія безпеки всього народу", – зазначив Парубій.

 

При цім він зауважив, що завдяки українським воїнам, які "зламали плани Путіна" і, жертвуючи собою, зупинили агресора в межах кількох районів Донецької та Луганської областей, "у нас є всі можливості захистити й утвердити незалежність України".

 

Разом з тим, на переконання голови Верховної Ради, ця осінь буде особливою, адже парламент мусить розглянути судову, освітню, пенсійну та медичну реформи. До того ж, Рада має вирішити питання кадрових призначень щодо Рахункової палати, омбудсмена, Центральної виборчої комісії, а також ухвалити держаний бюджет на 2018 рік.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив сподівання, що ВР підтримуватиме перебіг реформ та ініціативи уряду. "Я хочу закликати усіх нас об'єднатися для прийняття конкретних рішень. Можливо, сьогодні ми найближче перебуваємо до того, щоб прийняти правильні рішення, які дадуть можливість людям отримати нормальну пенсію, якісну освіту, якісну охорону здоров'я та доступ до якісного та справедливого правосуддя", – сказав Гройсман.

 

"Ми за ці непрості три роки після Революції гідності змогли стабілізувати ситуацію і маємо невеликі паростки економічного зростання, але це недостатньо для того, щоб віддати українцям належне – якість життя, належну заробітну плату, можливості отримувати якісну освіту та охорону здоров’я. Це наш обов'язок", – зазначив голова уряду.

 

Гройсман зауважив людей, котрі говорить, що все буде погано і що немає надії на краще – але, на думку прем’єра, вони мають залишитися на узбіччі розвитку держави.

 

У порядку денному першого дня сесії – виступи народних депутатів, затвердження порядку денного сесії, а також розгляд законопроектів, серед яких проект закону "Про освіту" щодо освітньої реформи.

 

Також народні депутати у вівторок можуть підтримати у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення та законопроект щодо регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

 

Крім того, депутати планують розглянути у другому читанні законопроект про основні засади забезпечення кібербезпеки України; питання внесення змін до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів України щодо державної підтримки кінематографії.

 

Сьома сесія Верховної Ради восьмого скликання триватиме до 31 грудня 2107 року.

 

05.09.2017