Президент США і глава Пентагону висловили різні підходи до вирішення проблеми КНДР.

У той час як Дональд Трамп заявляє, що шлях дипломатичних перемовин з Північною Кореєю себе остаточно вичерпав, Джеймс Меттіс наполягає, що в діалогу Вашінґтона з Пхеньяном ще є шанси.

 

 

У середу, 30 серпня, глава Білого дому написав у своєму мікроблозі у Twitter'і: «США говорили з Північною Кореєю і платили їй викупи упродовж 25 років. Діалог – це не відповідь». Трамп не уточнив, що саме має на увазі під словом «викупи». Експерти припускають, що, можливо, йдеться про суму в 1,3 млрд доларів, надану США як гуманітарну допомогу КНДР, починаючи з 1995 року, в основному у вигляді харчів і палива.

 

Через кілька годин після публікації твіту президента США глава Пентагону Джеймс Меттіс заявив на зустрічі зі своїм південнокорейським колегою в Пентаґоні, що «у США ніколи не вичерпаються можливості для дипломатичних рішень», – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Провідні американські аналітики гостро скритикували такі розбіжності у думках президента і його міністра оборони. «Попри те, що президентові Трампу потрібно розібратися з наявною у нього інформацією, його адміністрації слід визначитися з політикою, яку вона проводить», – заявив Джоел Вітт, старший політолог Американсько-корейського інституту при Університеті Джонса Гопкінса. Вітт, котрий в 90-ті роки координував, з американського боку, перемовини щодо заморожування північнокорейської ядерної програми, також підкреслив, що «постійний потік суперечливих заяв», який виходять від адміністрації Трампа, «тільки заплутує наших союзників і підриває нашу здатність ефективно протистояти цій зростаючій загрозі».

 

«Трамп має рацію, коли він стверджує, що наші зусилля з рішення проблеми і досягнення угод з Північною Кореєю щодо зупинки північнокорейських ядерних програм не приносять результату. В осяжному майбутньому малоймовірно, щоб дипломатичні домовленості призвели до відмови влади КНДР від ідеї створення ядерних озброєнь», – додає Ґері Сеймор, експерт з контролю за озброєннями з Наукового міжнародного центру Белфера при Гарвардському університеті. Водночас Сеймор погоджується з Віттом в тому, що «існує небезпека надсилання (Пхеньяну) суперечливих сигналів. «Проблема – це не стільки твіти Трампа, а те, що Кім Чен Ин не зацікавлений зараз проводити перемовини», – пояснив Сеймор.

 

Нагадаємо, що США і Південна Корея з 21 до 31 серпня проводять масштабні військові навчання Ulchi Freedom Guardian. До них залучено 17,5 тисячі американських військовослужбовців, а також військовиків Австралії, Канади, Колумбії, Данії, Нової Зеландії, Нідерландів і Великої Британії.

Тим часом 29 серпня КНДР провела черговий тест балістичної ракети. Вона пролетіла над територією Японії і впала в Тихий океан приблизно за 1200 кілометрів на схід від острова Хоккайдо. Лідер КНДР Кім Чен Ин назвав це «підготовкою до війни в Тихому океані» і «стримуванням американців на Ґуамі».

 

Рада Безпеки ООН одноголосно засудила ракетний запуск, проведений Північною Кореєю. Під час екстреного засідання, яке тривало 3 години, 15 країн-членів одностайно ухвалили резолюцію, в якій закликали Пхеньян дотримуватися резолюцій ООН і згорнути свою ракетну програму.

31.08.2017