ОБСЄ розкритикувала Україну за вигнання російських журналістів.

 

Представник ОБСЄ з питань свободи медій Арлем Дезір висловив стурбованість практикою України щодо затримання і видворення з країни іноземних журналістів, котрі, згідно з висловлюванням прес-секретаря Служби безпеки України Олени Гітлянської, "дозволяють собі ганьбити Україну".

 

Про це Дезір написав у листі до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, реаґуючи на оголошення персоною non grata журналістки "Пєрвого каналу" Ганни Курбатової, йдеться у повідомленні на офіційній сторінці ОБСЄ.

 

"Видворення журналістів чи відмова їм у в'їзді в Україну – це тривожні, надмірні заходи. До того ж вони непрозорі і не мають належного механізму апеляції", – заявив Дезір.

 

Представник зі свободи медій нагадав, що члени ОБСЄ брали на себе зобов'язання щодо вільної роботи журналістів: кореспондент із однієї держави-члена ОБСЄ може вільно працювати в іншій державі, котра входить до організації.

 

Арлем Дезір нагадав, що 26 липня СБУ депортувала з України російську журналістку Марію Князєву, а 14 серпня – Тамару Нерсесян; 25 серпня – відмовила у в'їзді двом іспанським журналістам Антоніо Памплієзі та Мануелю Анхелю Састре. 

 

"Закликаю владу утримуватися від накладання непотрібних обмежень на роботу іноземних журналістів, які впливають на вільний обіг інформації та порушують зобов'язання ОБСЄ щодо свободи медій", – закликав Дезір.

 

31.08.2017