Росія приховала від ООН більшу частину своїх військових видатків.

Згідно з підрахунками експертів, реальні витрати Кремля в царині оборони за минулий рік сягають п’яти мільярдів рублів.

 

 

Як стверджують в статті інформаційної аґенції РБК, опублікованій в середу, 30 серпня, Москва розкрила трохи більш як 40 відсотків своїх військових витрат. Згідно з даними, переданими в ООН, Міністерство оборони Росії 2016 року скоротило свої видатки на 29 відсотків в порівнянні з попереднім роком, зупинившись на рівні в 2,1 трильйона рублів. Однак, як стверджують в публікації, передані в ООН відомості сильно розійшлися з графою «Національна оборона» російського федерального бюджету, де зазначена сума 3,8 трильйона рублів.

 

При цьому, як розрахував Василь Зацепін – завідувач лабораторії військової економіки Інституту економічної політики імені Євгена Гайдара, за стандартами ООН сумарні військові витрати російського бюджету в 2016 році виявилися ще вищими – майже 5 трильйонів рублів. У цю суму входять також непрямі витрати, які формально зазначені в інших статтях бюджету. Розбіжності пояснюють тим, що багато видатків належать до закритих статей бюджетних витрат.

 

Як стверджують в статті РБК, варто звернути увагу й на радикальну зміну структури витрат. Адже видатки на особовий склад російських збройних сил і воєнізованих структур зросли більш ніж удвічі, а витрати на закупівлі і будівництво скоротилися вчетверо.

 

Цікаво теж зазначити, що Росія залишається однією з небагатьох країн, котрі регулярно надсилають Управлінню ООН з питань роззброєння (UNODA) дані про свої військові витрати. Цю інформацію для UNODA готує ціла група відомств, що охоплює низку міністерств, ФСБ та інші силові структури.

30.08.2017