У церкві Різдва Христового музеєфікували та візуалізували елементи конструкцій.

 

У Галичі музеєфікували та візуалізували елементи архітектурних конструкцій церкви Різдва Христового – однієї з найважливіших пам'яток міста, датованої ХIII - ХVII століттями.

 

Про це пише на сайті "Музейний простір" старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини Національного заповідника "Давній Галич" Андрій Чемеринський.

 

 

"У 2017 р., через 192 роки після розбору контрфорсів (у 1825 р.), силами співробітників Національного заповідника «Давній Галич» (відділи: науково-освітній, археології, художньо-реставраційний, охорони культурної спадщини) уможливлено всім зацікавленим постійний огляд залишків давніх конструкцій. Основи контрфорсів було розкопано з північного боку храму, після обстеження їх музеєфікували під склом. Облаштовано дві оглядові ніші, захищені склом відповідного ступеня захисту", – зазначає Чемеринський.

 

 

Контрфорс є вертикальною конструкцією – висунутою назовні частиною стіни, зв'язаною зі стіною аркбутаном. Він призначений для посилення несучої стіни через концентрацію на собі горизонтального зусилля розпору від склепінь.

 

Відомий дослідник архітектури давнього Галича Йосип Пеленський (1879–1957) у фундаментальній праці "Галич в історії середньовічного мистецтва" (Краків, 1914) писав про контрфорси цього храму: "Шкарпи, припори, виступали зі стін на рівні поперечної нави, по дві від півдня та півночі. Ці шкарпи були широко розташовані по обидва боки церкви і, похило підносячись вверх, підпирали верхню частину будівлі, яка потребувала такої підпори через наявність давніх склепінь та бані. Їх було розібрано під час реставрації церкви в 1825 р… Про ці шкарпи, тепер невидимі, оповіли мені галицькі парафіяни, покликуючись на розповіді своїх предків. Знесено їх, як говорили, для того, що вони дуже широко розходилися по обидві сторони церкви і перешкоджали в обходах. Проте розібрано їх тільки до поверхні землі. Нижня частина залишилася в землі неторкнутою, їх навіть помітно..."

 

Згадувалося про контрфорси і в листах галицького пароха Корнелія Левицького: "При вибиванні … 4 підпор ковалі багато заробили, тому що мусіли гострити біги". В іншому листі він писав: "Кам’яні чотири підпори, або шкарпи, з одного боку від півдня 2, і від півночі 2, були розібрані при реставрації церкви. Ці підпори з того самого будівельного матеріалу, що церква. Гіпсового каміння при тих підпорах не було, тільки плита. Ці підпори збудовано при будівництві церкви для її міцності, а в 1825 р. їх розібрано; знищення цих мурів не може зашкодити мурам церкви, оскільки мур більш як на 3 лікті залишається в землі…"

 

28.08.2017