У чорному снігу, що випав у Галичі, виявили ртуть.

 

На Івано-Франківщині у пробах чорного снігу з Галича, відібраних тиждень тому, під час лабораторного дослідження виявили перевищення вмісту ртуті, повідомили у Держпродспоживслужбі.

 

 

До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшло багато скарг та звернень від мешканців Галича та міської ради щодо кольору снігу, який випав 16 грудня.

 

У Галичі та навколишніх селах випав сніг незвичного сіро-чорного забарвлення, про що свідчить низка світлин, викладених у соцмережі Facebook користувачами із Галицької МТГ. Наступного дня голова Галицької територіальної громади Олег Кантор скликав позачергову сесію з цього питання. Міська рада скерувала звернення в усі служби, що мають реагувати на таку ситуацію.

 

 

Спеціалісти Держпродспоживслужби відібрали перші проби снігу на дослідження 16 грудня, а 18 грудня взяли повторно три проби з в'їзду та виїзду у місто, а також на майдані Різдва у Галичі.

 

Оскільки в українському законодавстві не передбачено чіткої процедури щодо перевірки вмісту снігу, спеціалісти орієнтувалися на норми поверхневих вод, повідомив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в області Віталій Фіглевський.

 

Проби снігу перевіряли на вміст кадмію, свинцю, ртуті, а також проводили фізико-хімічні дослідження. Фахівці виявили значне перевищення вмісту ртуті, проте запевняють, що це не становить загрози для життя людей.

 

«У центрі Галича та біля ветлікарні сніг був візуально чорний, сірий, і це бачимо на фізико-хімічних дослідженнях. При нормі 20°C колір та вміст забруднення становив від 25°C до 30°C. На площі майдану Різдва фахівці виявили незначне перевищення вмісту ртуті. Але сніг перетворюється у воду, а вона проходить очищення, фільтрацію, тому загрози для життя людей немає», — розповів Віталій Фіглевський у коментарі «Суспільному».

 

 

Результати досліджень уже скерували у Галицьку міьску раду та Держекоінспекцію.

 


Пізніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у коментарі «Укрінформу» зазначив, що поява «чорного» снігу в околицях Бурштинської ТЕС може бути наслідком роботи теплогенеруючого об’єкта.

 

«Україна бачила цей випадок, коли сніг був сірого і чорного кольору. Такі випадки траплялись раніше. Дійсно, це, очевидно, наслідок роботи теплогенеруючого об’єкта», — зазначив він. 

 

За словами прем’єра, голова Івано-Франківської ОДА має здійснити інспектуючий візит на це підприємство. «Безумовно, станція є об’єктом сертифікованим і ліцензованим. Безумовно, вона підлягає контролю з боку держави», — зауважив Денис Шмигаль.

 

Нагадаємо, 17 грудня на засіданні Верховної Ради прем'єр-міністр Денис Шмигаль попросив тимчасового виконувача обов'язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця доповісти про ситуацію із Бурштинською ТЕС, а саме щодо «чорного» снігу, який випав поблизу підприємства. Руслан Стрілець відповів, що доповість письмово.

 

У листопаді на Бурштинський ТЕС відбулася низка аварійних відключень.

 

Фото suspilne.media, ukr.inform.com, facebook.com/Володимир-Теслюк

22.12.2021