Індія і Китай погодилися вивести війська зі спірного реґіону.

Мовиться про район навколо плато Доклам поблизу Бутану, який вважають об’єктом найсерйознішої територіальної конфронтації між Нью-Делі й Пекіном.

 

 

Про те, що уряди Індії та Китаю досягли угоди про виведення військ зі згаданого прикордонного району, повідомило індійське Міністерство закордонних справ. У заяві зовнішньополітичного відомства в Нью-Делі, опублікованій у понеділок, 28 серпня, наголошено, що «домовленостям урядів двох країн про прискорене відведення військ з цього району передували дипломатичні контакти, які тривали кілька тижнів».

 

«В ході цих контактів ми змогли висловити свою позицію, заявити про свою стурбованість й окреслити свої інтереси», – процитувала інформаційна аґенція Reuters повідомлення індійського міністерства.

 

Напружене протистояння в районі, розташованому між Китаєм і Бутаном, який є близьким союзником Індії, розпочалося з розгортання індійських військ з метою перешкодити китайській стороні будувати дорогу на плато Доклам. Район, який також відомий під назвою «Шийка курчати», має важливе стратегічне значення для Індії, оскільки зв'язує основну частину країни з її північно-східним реґіоном.

 

Індія підтримує тісні військові та економічні зв'язки з Бутаном. Індійський уряд обґрунтовував необхідність присутності своїх вояків у реґіоні договорами з цією країною. Тим часом Пекін виступав з наполегливими закликами до Нью-Делі залишити цей гірський район.

 

Протистояння розглядають як найсерйознішу конфронтацію між двома азійськими велетнями з 1962 року, коли між ними відбулася коротка війна.

28.08.2017