Лейбористи виступили за збереження єдиного ринку з ЄУ після Brexit.

Досі ця британська опозиційна партія утримувалася від чіткого формулювання своєї позиції щодо виходу Об’єднаного Королівства з Європейської Унії.

 

                                                                 Кір Стармер

 

Міністр з питань Brexit’у в тіньовому уряді Лейбористської партії Кір Стармер (Keir Starmer) заявив в своїй статті в газеті Guardian, що укладати нові торгівельні угоди немає необхідності. «Лейбористська партія хотіла б, щоб Велика Британія не полишала єдиного європейського ринку і митної унії відразу після завершення процедур виходу з ЄУ в березні 2019 року» – зазначив він.

 

Лейбористи пропонують встановити перехідний період після 2019 року, під час якого будуть діяти старі правила, в тому числі і про єдиний ринок праці до того часу, коли будуть укладені нові угоди. На думку Стармера, перехідний період потрібен для того, щоб не обривати економічних відносин і дозволити континувати обмін товарами і послугами між Великою Британією і Євроунією.

 

«Відсутність митних і міґраційних обмежень після березня 2019 року дасть більше часу, щоб узгодити всі умови виходу Великої Британії з ЄУ», – вважає Стармер. Міністр тіньового уряду лейбористів не уточнив, як довго може тривати такий перехідний період.

 

Стаття Стармера вийшла за добу до відновлення перемовин британського уряду з Брюсселем. Раніше лейбористів критикували за відсутність чіткої позиції з цього питання. Офіс лідера Лейбористської партії Джеремі Корбіна (Jeremy Corbyn) підтвердив, що ці пропозиції були узгоджені з ним.

 

Тим часом експерти вже висловили побоювання, що вимога лейбористів може послабити позиції прем'єр-міністра Терези Мей, котра відстоює своє бачення Brexit’у. Адже консерватори виступають проти збереження членства країни в єдиному європейському ринку.

28.08.2017