Сонячне затемнення: фото

 

21 серпня повне сонячне затемнення перетнуло Північну Америку з заходу на схід. У мільйонів людей був шанс спостерігати за цим космічним дійством наживо, а також через лайф-стрім в Інтернеті. Одні з найкращих знімків сонячного затемнення, зроблені NASA, зібрало разом та опублікувало видання Scinexx.de.





Так бачила сонячне затемнення 21 серпня 2017 року Обсерваторія сонячної динаміки американського космічного агентства NASA. Фото: NASA/SDO.

 

Рівно о 19:20 за європейським часом: тінь Місяця досягнула узбережжя штату Орегон. За чистого неба та гарної погоди вже там тисячі людей привітали сонячне затемнення і дивилися, як повільно Місяць продовжує заступати Сонце. З телескопами, з літаків та повітряних куль також NASA стежили за подією, документуючи її. Астронавти з Міжнародної космічної станції (МКС) скористалися можливістю спостерігати за тінню Місяця та фотографували її.

 

1. Тінь Місяця з орбіти. Поки мільйони людей зачудовано стежили за Сонячним затемненням з Землі, перед шістьма астронавтами на борту МКС відкрився унікальний краєвид: з-понад тіні Місяця вони спостерігати, як ця тінь тягнулася над США. Тричі під час затемнення МКС пролетіла його шляхом.




Фото1: NASA/Aubrey Gemignani.



2. Останнє випромінювання. Як перстень з блискучим діамантом – майже зовсім закрите Сонце незадовго перед повним затемненням. На фото видно лише маленький серп, проте сонячне випромінювання затьмарює його та створює враження ширшої, більшої світлової плями.




Фото 2: NASA/Aubrey Gemignani.


 

3. Повне затемнення. Цей знімок демонструє пік цілковитого сонячного затемнення з міста Мадрас, що в штаті Орегон: фаза повного затемнення. Добре видно асиметрію корони – променевого вінка, що утворює сонячна атмосфера навколо затуленого Місяцем Сонця. Мадрас був одним з перших міст США, якого сягнула тінь Місяця на своєму шляху над поверхнею Землі.




Фото 3: NASA/Aubrey Gemignani.


 

4. Ефект перлин і нитки. Цей знімок демонструє останнє випромінювання Сонця перед тим, як його повністю затулить Місяць. З огляду на те, що поверхня Місяця не гладенька, світло пробивається поміж кратерами та пагорбами, що зумовлює нерівномірне випромінювання або так званий ефект перлин і нитки (bead and reel).




Фото 4: NASA/Aubrey Gemignani.


 

5. За один раз весь процес. Цей знімок-композиція демонструє процес часткового сонячного затемнення над Озером Росс в Національному парку Каскейдс, що в штаті Вашингтон. Це місце розташоване за межею шляху повного затемнення, через це Сонце тут не ховалося повністю, вузенький серп не зникав.




Зображення: NASA/Bill Ingalls.


 

6. Проліт МКС перед Сонцем. Ця фотографія, також з озера Росс, демонструє контури міжнародної космічної станції на тлі наполовину затемненого Сонця. Станція пролетіла зі швидкістю майже вісім кілометрів за секунду поміж спостерігачами та Сонцем. Можна добре роздивитися великі сонячні вітрила станції по обидва боки.




Фото: NASA/Bill Ingalls.


 

Sonnenfinsternis: die schönsten Bilder

NASA, 22/08/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

27.08.2017