Волкер: Якщо Росія виведе війська, тоді зможемо добитися "особливого статусу".

 

Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер заявив, що для проґресу у виконанні мінських домовленостей слід вивести з Донбасу російські війська. Відтак стоони зможуть перейти до встановлення "особливого статусу" і проведення місцевих виборів.

 

Про це Волкер сказав в інтерв'ю російському телеканалу "Дождь", коментуючи підсумки своїх переговорів із Владіславом Сурковим.

 

"Можу сказати, що у мене теж залишилося позитивне враження від нашої зустрічі. Це була серйозна і відверта розмова. У нас були певні розбіжності. Все було чесно і відверто. Ми прийшли до спільної думки, що статус-кво не принесе нічого доброго нікому. Це погано і для Росії, і для України, і для мешканців Донбасу. Нам слід знайти вихід із цієї ситуації. Це перетворюється на трагедію для людей. Вбито 10000 осіб, мільйони людей змушені покинути свої оселі, молоді російські солдати загинули на війні в Україні. Це абсолютно неприпустимо. Ми домовилися про те, що знайдемо вихід із цієї ситуації. Ми також прийшли до спільної думки, що тут велике значення має аспект безпеки, а також політичний аспект. Сьогодні мінський процес не вирішує цю проблему", - констатував Волкер.

 

"Зараз нам слід підвищити рівень безпеки і гарантувати Україні такі умови, щоб вона могла захистити свою територію. Зараз вона не може цього зробити. Треба чітко розуміти, що на Донбасі є російські війська, в Донецькій і Луганській областях. Там є військова техніка й обладнання. Проблема в тому, що присутність там військової техніки створює конфлікт. Згідно з офіційними доповідями ОБСЄ, більшість порушень режиму припинення вогню йде саме з російського боку. Не всі, але більшість. Залучення Росії дестабілізує становище. Нам слід створити умови для реального припинення вогню. Це буде чудовий перший крок до розв’язання конфлікту", — додав посланець США.

 

"Росія визнає, що, згідно з мінським домовленостями, ці території мають належати Україні, вони знову мають стати частиною України і не бути окупованою територією. Для того, щоб це сталося, треба вивести звідти російські війська і ґарантувати людям безпеку, щоб вони відчували себе впевнено. Якщо зараз вони відчувають себе вразливими — це саме те, над чим ми маємо працювати. Так ми можемо ґарантувати безпеку і таким чином мати політичний процес, який дозволить нам добитися особливого статусу і дасть можливість провести вибори", — прокоментував Волкер.

 

25.08.2017