Меттіс рекомендуватиме Трампові "конкретні речі" щодо України.

 

Президент України Петро Порошенко обговорив із міністром оборони Сполучених Штатів Америки Джеймсом Меттісом способи протидії російській агресії в Україні.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ"

 

"Під час сьогоднішніх переговорів ми, безперечно, розглянули питання протидії агресії Російської Федерації проти України", — сказав Президент на прес-конференції після зустрічі з американським гостем. 

 

Зі слів Порошенка, це ключова тема, і це "наш спільний виклик".

 

Президент підтвердив: під час переговорів ішлося про можливість надання Україні летального озброєння.

 

"Обговорення цих питань до ухвалення остаточного рішення потребує тиші", — зауважив голова держави.

 

З його слів, під час зустрічі з Меттісом ішлося про "всі сторони нашої співпраці зі Сполученими Штатами Америки, включаючи і... розширення наших оборонних спроможностей, співпраці, в тому числі, у військово-технічній сфері".

 

"Це стосується не тільки і не стільки постачання летального озброєння, а й забезпечення і збільшення оборонних можливостей, включаючи і засоби радіоелектронної боротьби, засоби, які збільшують ефективність дії наших ЗС в оборонній сфері", — зазначив Президент.

 

При цім він вважає, що надання Сполученими Штатами Америки оборонної зброї Україні могло б стати потужною мотивацією для Росії зупинити свою агресію. "Це лише б збільшило шанс обороняти, якби Росія прийняла рішення атакувати мою територію, мої війська. Це буде дуже потужною мотивацією зупинити ці безвідповідальні кроки", — певен Порошенко.

 

Джеймс Меттіс натомість сказав: “Якщо говорити про оборонне летальне озброєння — ми розглядаємо це питання”. 

 

Він додав, що надасть керівництву своєї держави належні рекомендації. “Я зараз повернуся до себе, і з огляду на те, що я побачив і про що дізнався, буду, звичайно, інформувати керівництво країни про дуже конкретні речі, які рекомендуватиму для здійснення”, — запевнив очільник Пентагону.

 

Меттіс нагадав, що нещодавно США затвердили постачання техніки на суму 175 млн доларів, включаючи спеціальне обладнання, яке посилить обороноспроможність України.

 

Згодом Меттіс також зустрівся з міністром оборони України Степаном Полтораком. "Я буду пам’ятати цей день дуже довго, це святкування Дня Незалежності — нагадування нам, у Америці, що свобода — це велика цінність, яку ніколи не можна сприймати, як щось належне", — поділився Меттіс, згідно з повідомленням прес-служби Міноборони.

 

24.08.2017