На підприємствах Фірташа обшуки.

 

В офісних приміщеннях та місцях проживання керівників підприємств, котрі входять до бізнес-групи Group DF Дмитра Фірташа, проводять обшуки у кримінальному провадженні за фактами фіктивного підприємництва, а також незаконних фінансових операцій з метою легалізації коштів у особливо великому розмірі.

 

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України. 

 

Правоохоронці встановили, що протягом 2015–2017 років члени організованого угруповання "з метою розкрадання коштів та ухилення від сплати податків" низкою підприємств (ГПУ наводить перелік: Сіверськодонецьке об’єднання "Азот", Межріченський ГЗК, "Юкреніан Кемікал Продактс", "Рівнеазот", "Хімік" та ін.) організували діяльність низки фіктивних підприємств та підконтрольних страхових компаній.

 

Протягом 2015–2017 років ці підприємства уклали зі страховими компаніями "СК Саламандра-Україна" і "Дім страхування" договори страхування, "на підставі яких страховим компаніям перераховано фіктивні страхові внески" – страхувалися "завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угруповання".

 

"Розкрадання цих коштів здійснювалось шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу «сміттєвих» цінних паперів інших підконтрольних указаним особам фіктивних підприємств та підставних фізичних осіб. Тобто, страховими компаніями здійснювалось страхування ризиків у разі неповернення кредитів, які видані фінансовою компанією в адресу фіктивних підприємств та підставних осіб. Такі кредити не планувалися до повернення, про що заздалегідь було відомо членам злочинного угруповання. Після прогнозованого неповернення цих кредитів, страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансовій компанії з подальшим виведенням готівки через банківські установи. Готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, направлялися підприємствам реального сектору економіки", – розтлумачили в прокуратурі.

 

22.08.2017