Клімкін "як міністр і аерофізик" заперечив участь України в ракетній програмі КНДР.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголошує, що Україна не могла надати Північній Кореї допомоги в її ракетних програмах, та закликав до міжнародного розслідування з метою знайти відповідальних.

 

Про це він заявив у коментарі The New York Times.

 

"Мене занепокоїли припущення у вашій статті про те, що Україна могла постачати ракетні технології в Північну Корею", – наголосив Клімкін.

 

З його слів, у статті йдеться про те, що КНДР використовує двигун RD-250, потім автори підтверджують, що RD-250 був розроблений у Росії – але врешті роблять висновок, що витік технології пов'язаний з Україною, однак жодних доказів на підтвердження цих тверджень не дають.

 

"Як міністр закордонних справ України, а також навчений аерофізик, я хочу сказати, що моя країна не могла брати участі у наданні допомоги ракетній програмі Північної Кореї", – запевнив Клімкін.

 

Голова МЗС пояснив, що виробничі лінії для будівництва цих видів ракет в Україні були зняли з експлуатації ще 1992 року.

 

"Інструкції розташовані в комплексних посібниках, замкнених на особливо секретних об'єктах, котрі охороняються нашими силами безпеки. Не лише для злочинців було б практично неможливо отримати доступ до цих посібників, а й ніякі спроби не могли залишитися непоміченими нашим урядом", – зазначив Клімкін.

 

Міністр вважає, що Північна Корея не могла досягти успіхів у своїх ракетних програмах без допомоги інших країн, і закликав до міжнародного розслідування. "Але я сумніваюся, що Північна Корея могла б досягти того, що вона зробила, без сторонньої допомоги. Тепер світове співтовариство має об'єднатися, щоби провести міжнародне розслідування з метою дізнатися, хто несе за це відповідальність", – резюмував міністр.

 

22.08.2017