До Литви надійшла перша партія скрапленого газу зі США.

Енергосировину доставив у понеділок, 21 серпня, до LNG-терміналу в порту Клайпеди танкер Clean Ocean. 

 

 

«Це перший, але точно не останній вантаж; з урахуванням ринкової ситуації і розвитку ринку ми можемо розраховувати, що цих вантажів буде чимраз більше. Безсумнівно, це бізнес, тиск конкуренції, але все це тільки на користь. Співпраця зі США в галузі енергопостачань ще більше зміцнить не тільки енергетичну незалежність Литви, а й регіону в цілому», – зазначив на прес-конференції в понеділок литовський міністр енергетики Жиґімантас Вайчюнас. 
 

Міністр зазначив, що зріджений газ з Америки на даний час коштує дешевше, ніж газ від «Газпрому». У вересні до Литви має прибути ще одне судно з газом зі США. За поставки відповідає базована у Г'юстоні техаська енергетична компанія Cheniere Energy – повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, коментуючи у своєму Twitter’і цю подію, зазначив: «Стратегічне партнерство США та Литви міцніє з кожним днем. Перша партія зрідженого газу зі США прибула в Клайпеду. Це надзвичайно важливо для всього регіону».

 

Варто зазначити, що з приходом Дональда Трампа в Білий дім Вашингтон послідовно виступає за спрощення умов експорту зрідженого природного газу в Східну і Центральну Європу. Це, своєю чергою, серйозно сприяє послабленню впливу Росії в регіоні. 

21.08.2017