Елізабет II не планує передавати трон принцові Чарльзу.

Про це повідомила у неділю, 20 серпня, газета Sunday Times з покликом на свої джерела, близькі до королівського палацу.

 

 

Як написало британське недільне видання: «Хоча Елізабет II перебуває на британському престолі вже понад 65 років, вона не збирається складати свої повноваження на користь принца Чарльза, оскільки борг перед нацією для неї стоїть на першому місці. Як повідомили Sunday Times три різних високопоставлених джерела, ні Букінґемський палац, ні Кларенс-хаус (офіційна резиденція принца Чарльза, – Z) не мають планів щодо реґентства».

 

Офіційні особи в Букінґемському палаці нагадали Sunday Times про обіцянку, яку дала королева народові в свій 21-й день народження: «Я оголошую... що все своє життя, виявиться воно довгим чи коротким, буде присвячене служінню вам».

 

Чутки про те, що королева, якій у квітні виповнився 91 рік, планує відійти від державних справ і передати кермо влади своєму старшому синові принцу Чарльзу, останнім часом виникали чимраз частіше. Вони знову з'явилися після того, як на початку серпня її чоловік 96-річний принц Філіп пішов на спочинок від офіційних справ. Зокрема, британська преса писала тоді, що нібито королева сказала своєму найближчому оточенню, що теж може піти на емеритуру, якщо як і раніше буде на троні у віці 95 років, тобто через чотири роки.

 

Відповідно до Акту про регентство від 1937 року, монарх може передати владу своєму законному спадкоємцю у разі своєї непрацездатності через хворобу, яка буде письмово підтверджено трьома або більше довіреними особами королеви, головою Палати лордів, спікером Палати громад і головою державних архівів.

 

Востаннє регентство в Об’єднаному Королівстві вступало в силу в період з 1811-го до 1820 року, коли внаслідок психічної хвороби король Ґеорґ III не зміг керувати країною і владу було передано його старшому синові теж Ґеорґові, якого було призначено принцом-регентом, а згодом він став королем Ґеорґом IV.

 

Нагадаємо, що 2013 року королева Нідерландів Беатрікс  зреклася трону на користь свого сина Віллема-Александра, а наступного року іспанський король Хуан Карлос поступився місцем на троні своєму синові Філіпу.

20.08.2017