ФСБ заманювала до Росії учасників АТО "на заробітки", аби звинуватити у терактах.

 

Служби безпеки України заявила про викриття російської провокації, котра ставила за мету заманювання до РФ учасників Антитерористичної операції для звинувачення в терористичних актах і диверсіях.

 

Про це заявив на брифінґу голова СБУ Василь Грицак.

 

Зі слів керівника СБУ, провокацію організовувала ФСБ, залучивши "Федеральний інформаційний центр «Аналітика і безпека»". Керівник ФІЦ Руслан Мільчєнко та його колега Сєрґєй Соколов отримали від "феесбістів" завдання підібрати охочих заробити на "будівельних роботах з привабливими умовами оплати", а як посередників залучили двох українських громадян (цих уже затримано).

 

Не так давно ці посередники запропонували трьом колишнім учасникам АТО із Дніпропетровщини виїхати до Москви. "У Москві аґент ФСБ провіз одного з колишніх учасників АТО московським метрополітеном, привів на площу Трьох вокзалів та аеропорту "Домодєдово". Відвідання об’єктів фіксували на камеру, нібито випадково російські поліцейські перевірили у них документи. Після кожного об’єкта аґент телефонував на номер українського мобільного оператора "для звіту".

 

"У такий спосіб російські спецслужби фіксували перебування колишніх бійців АТО на інфраструктурних об’єктах та псевдозвітування на українські номери. Надалі це було б використано як докази підготовки та здійснення терактів у Москві українською владою", ‒ прокоментував Грицак.

 

Перед виїздом до Росії українцям видали валізи, до котрих поклали "потрібні" робочі інструменти. Перебуваючи у Москві, вони виявили у валізах подвійне дно, де було військове спорядження. У папці, яку перевозив один із чоловіків, також знайшли "інструкції".

 

Зрозумівши небезпеку авантюри, троє хлопців і дременули в Україну.

 

Голова СБУ закликав українців, насамперед тих, що мають досвід участі в антитерористичній операції, утриматись від поїздок до Росії та тимчасово окупованих територій. "Російські спецслужби тільки й чекають можливості використати вас проти української держави", ‒ звернувся голова СБУ.

 

18.08.2017